Nyitókép: MTI/Komka Peter

Újabb figyelmeztetés: a havazás után viharos szél

Infostart
2019. január 6. 07:01
Ezúttal hét megyében lehetnek hófúvások, mert a fokozatosan megszűnő havazást viharos szél követi.

A hófúvás veszélye miatt figyelmeztető előrejelzést dott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Békés, Borsod-baúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Veszprém megyére. Utóbbiban a széllökések miatt is citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Ez azt jelenti, hogy az említett területeken gyenge hófúvás valószínű, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Az előrejelzések szerint a kiterjedt havazás egyre inkább a déli és keleti megyékre szorul vissza, majd ott is megszűnik, de addig még kb. 4 cm friss hó valószínű.

A csapadék megszűnése előtt nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas esőbe, esőbe vált a havazás. Átmenetileg a középső megyékben is valószínű havas eső esetleg eső.

Kis valószínűséggel, átmeneti jelleggel a csapadék végén (főként a középső országrészben) kis mennyiségű ónos csapadék sem kizárt.

Vasárnap napközben már csak helyenként (nagyobb eséllyel középen és nyugaton) várható kisebb havazás, havas eső, hózápor. A lehullott/lehulló hó az ország északkeleti felének/harmadának kivételével többfelé olvadni fog vagy elolvad.

A megerősödő, a Dunántúlon több helyen viharossá (ált. 60-75 km/h, néhol még erőssebb) fokozódó északnyugati, északi szél a hó állagától függően hófúvást okozhat. Hófúvásra a legnagyobb esély a Dunántúli-középhegység mellett az ország keleti harmadán van.