Nyitókép: Máthé Zoltán

Itt a figyelmeztetés, jön az ónos eső

Infostart
2018. december 19. 13:01
Az ország nyugati felében csütörtök délelőtt ónos eső lehet, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére adott ki figyelmeztetést.

Szerdán még a délkeleti megyékben a zúzmarás köd miatt adott ki figyelmeztetést az OMSZ, főképpen az Alföldön maradhat tartósabb, míg napközben általában lassan javulnak a látási viszonyok. Csütörtökre virradó éjszaka szintén főként az ország keleti felén számíthatunk zúzmarás ködre, de kiterjedt sűrű köd az éjszaka második felében már kevésbé valószínű.

Csütörtökön nyugat felől egy gyenge csapadékzóna érkezik, melynek formája az északabbi tájakon hószállingózás, hó, délebbre vegyesen ónos eső, fagyott eső, kevesebb helyen eső. Hajnalban, reggel a nyugati határvidéken megjelenő csapadék kora délutánig részben kiterjed a Dunántúlra és az északi megyékre, majd késő délután, este már a Dél-Alföldön is számítani lehet csapadékra (ott leginkább ónos eső formában). A csapadék mennyisége általában nyom és 3 mm között alakul. Északon lepel-3 cm hó hullhat, az ország déli felén és a nyugati határvidéken kevés ónos eső valószínű, ennél több Zala és Somogy megyében hullhat helyenként.

Az ónos eső miatti figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győpr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adták ki.