eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Etessünk, de van, ami az ételnél is fontosabb

Télen a legfontosabb a madarak itatása - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Orbán Zoltán szóvivő az InfoRádióban arról is beszélt, hogy az etetést tél közben is fokozatosan abba lehet hagyni, de ezt semmiképpen se a legkeményebb fagyok idején tegyük.

Ha akkor hagyjuk abba a madarak etetését, amikor beállnak a -10 fokos, vagy annál keményebb fagyok, és napközben is mínuszok vannak, a gyengébb fizikumú madarak bajba kerülhetnek.

Például, ha tudjuk, hogy február idején hosszabb külföldi útra kell mennünk, és azon gondolkodunk, hogy okos-e így elkezdeni az etetést, akkor erre igen a válasz. Orbán Zoltán azt tanácsolja ugyanakkor, hogy amikor már közeleg az utazás ideje, egyszerűen ne töltsük újra az etetőt, abból így szépen lassan kikopik, elfogy az élelem, és ezt érzékelve a madarak odébb állnak.

A legfontosabb téli segítség a madaraknak az ivóvíz,

hiszen a száraz, fagyos napokon ugyanúgy szenvedhetnek a szomjúságtól, a vízhiánytól, mint a júliusi kánikulában, ráadásul nem csak ivásra, de fürdéshez is szükségük van a vízre.

Kenyeret, péksüteményt soha

Három klasszikus eleségcsoportot említett még a szakember, amit érdemes adni a madaraknak, mint mondta,

ezeken kívül semmi másra nincs szükségük.

Az első eleségcsoportot a magvak alkotják. Ilyen például a klasszikus, fekete napraforgómag, amihez érdemes apró magokat keverni, például kölest, vagy nem darált mákot.

A másik eleségcsoportot az állati zsiradékok jelentik, amiből a legjobb lenne a kacsa-, liba-, sertésháj. A szalonna határeset - fogalmazott Orbán Zoltán. Mint mondta, a szalonnát alapvetően sóval tartósítják, ami nem tesz jót a madaraknak, ha viszont van olyan öreg szalonnánk, amit odaadnánk nekik, azt előbb jó alaposan főzzük ki, így mentesítsük a sótól, és így már nyugodtan kitehetjük az etetőbe.

A harmadik eleségcsoportot a gyümölcsök jelentik. A legklasszikusabb az alma, de különösen a lapos területeken nagyon sok bogyós termést, például fagyalt, a borostyánt, vadszőlőt gyűjthetünk, ezeket nagyon szeretik a madarak, különösen a feketerigó és a vörösbegy. Ha ezeket kikötözzük ágastól az etető mellé, boldogan rájárnak majd a madarak.

Ezeken kívül más eleséggel nem érdemes kísérletezni. Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, péksüteményt!

A szakember hozzátette, hogy a boltokban, kertészetekben kapható, műanyaghálós madáreleség is jó, de óvjuk a környezetet, ha a kiürül a háló, szedjük össze és dobjuk a szelektív műanyaggyűjtőbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×