Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezeknél a tüneteknél azonnal mentőt kell hívni

Infostart
2018. november 10. 09:19
A stroke tüneteinek felismerésétől 4,5-6 órán belül kórházba kell kerülni

Folyovich András, a Magyar Stroke Társaság neurológus főorvosa az M1 reggeli műsorában beszélt arról, hogy ha valakinél féloldali bénulás, kar bénulás, az arc elhúzása, beszédképtelenség jelentkezik, azonnal mentőt kell hívni.

A főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a rehabilitáció területén Magyarországon kiválóan felkészült szakemberek, osztályok vannak, fontos szerepük van a civil szerveződéseknek is. Ezzel együtt a legjobb a megelőzés .

A társaság a Stroke Napja alkalmából rendezvényt tart Budapesten, a Duna Plázában. Délelőtt 10 órától este 6-ig az előadások mellett ingyenes szűrővizsgálatokkal (vércukor, vérnyomás, koleszterin, has körfogat, nyaki doppler) és tanácsadással (életmód, fogyókúra, táplálkozás, stressz-oldás, testmozgás) várják az érdeklődőket.

A nagyszínpadon neves szakemberek közreműködésével interaktív beszélgetések hívják fel a figyelmet arra, hogy mit kell tenni a stroke megelőzése érdekében, valamint mi a teendő akkor, ha már bekövetkezett az agyi érkatasztrófa.