Nyitókép: Michael Probst

Mielőtt levegőt vesz, ezt érdemes elolvasni

Infostart
2018. augusztus 30. 13:38
Magyarországon rendkívül magas, az uniós átlagnál jóval több az új személyautók átlagos szén-dioxid-kibocsátása, a régióban a második legrosszabb helyen állunk.

A rossz levegő csendes gyilkos, a statisztikák szerint hazánkban 100 ezer lakosra vetítve 52,3 halálesetért volt felelős valamilyen formában a szennyezett levegő, ez pedig majd háromszor több, mint a szomszédos Ausztriában. Ott ugyanennyi lakosra csupán 19 haláleset jut, de még Szlovákiában is "csak" 46,8 - írja a Pénzcentrum.

Magyarországon rendkívül magas, átlagosan 125,6 gramm az új személygépkocsik szén-dioxid-kibocsátása egy kilométeren. Ez több mint 7 grammal magasabb, mint az uniós átlag, ami a környező országokkal összevetve a második legrosszabb eredményt jelenti - derült ki az Eurostat augusztus 29-én közzétett, 2017-re vonatkozó adataiból.

Csak Szlovákiában jelentősebb az egy kilométerre jutó átlagos kibocsátás (126,1 gramm). Ezzel szemben Ausztriában már "csak" 120,7 gramm ez a szám, míg Horvátországban csupán 113,1. Utóbbi egyébként a régió egyetlen olyan országa, ami az EU-s átlagkibocsájtás alatt végzett.

Kedvező viszont, hogy Magyarországon három év alatt az átlagos kibocsátást sikerült 7,4 grammal csökkenten, így a régióból először nem mi állunk az élen.