Nyitókép: MTI/EPA

Drasztikusan szigorítja poggyászszabályait a Ryanair

Infostart
2018. augusztus 24. 12:41
Már csak pénzért lehet felvinni nagyobb bőröndöt a fedélzetre, hanem pénzért fel kell adni.

Egy éven belül másodszor módosítja a kézipoggyászokra vonatkozó szabályozását a Ryanair. Mostanáig két csomagot vitt el ingyenesen a légitársaság. Egy normál méretűt és egy kisebbet, például retikült vagy laptoptáskát.

November elsejétől azok, akik nem vásárolnak elsőbbségi beszállást, csak egyetlen kis méretű kézipoggyásszal utazhatnak - írja az Utazómajom. Az új szabályok:

  • Aki megvásárolja az elsőbbségi beszállást, két darab kézipoggyásszal utazhat: nagy méretű, akár kerekes és egy kis méretű 40x20x25 cm-es táska.
  • Aki nem vásárolja meg, egy darab kis méretű kézipoggyásszal utazhat (40x20x25 cm).
  • Ha azok az utasok, akik nem vásároltak elsőbbségit, mégis szeretnének egy nagyobb, 10 kg-os kézipoggyászt vinni, akkor foglaláskor 8 eurós áron tudják hozzáadni. Ezt mindenképp fel kell adniuk a check-in pultnál. Egy járatra maximum 95 elsőbbségit adnak el.

A módosítás november 1-jétől lép életben minden olyan foglalás esetén, amelyet szeptember 1-je után végeztek. A Ryanair szerint az utasaik 60 százalékát ez nem érinti, mert 30 százalék megveszi az elsőbbségi beszállást, 30 százalék pedig csak egy kis méretű poggyásszal utazik. A társaság a változtatást azzal indokolta, hogy a járatai így pontosabbak lesznek, mert nem a beszállásnál veszik majd el a fedélzetre már helyhiány miatt fel nem vihető táskákat. Ráadásul a kis méretű kézipoggyász mérete nőtt: az eddigi 35x20x20 cm-ről 40x20x25-re.