INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

cápa

adria

montenegró

Palma de Mallorca, 2018. június 29. Az Alnitak tengerkutató központ által 2018. június 29-én közreadott kép egy fehér cápáról (Carcharodon carcharias), amelyet június 28-án fotóztak le a spanyolországi Baleár-szigeteknél, Mallorcától délre. Az elmúlt 30 évben ez a faj első tudományosan is megerősített megfigyelése spanyol vizekben. (MTI/EPA/Alnitak)

Cápa okozott pánikot az Adrián

Infostart

Montenegróban vélték látni a rettegett ragadozót, a Budva melletti Bečići partjainál.

A hatóságok hajóval járják a környéket, a turistákat pedig fokozott óvatosságra intik - írja a Blic. A lap értesülései szerint az Adriai-tenger más részén is láttak mostanában nagy fehér cápát, amit a kékúszójú tonhalak elszaporodásának tulajdonítanak, a nagy fehér cápa ugyanis általában ezek vonulását követi. Az nem derül ki a cikkből, hogy Montenegrónál is nagy fehér cápát láttak-e.

Montenegrónál, ha nem is gyakori, de nem ismeretlen a cápariadó, 11 éve például alig 500 méterre a parttól, Ulcinj egyik strandjánál tűnt fel egy hatalmas példány. Akkor a teljes déli partszakaszon - Bartól az albán határig - azonnal megtiltották a fürdést az Adriában, kitűzték a piros zászlókat a strandokon.

Öt éve Krk közelében készítettek egy remek fotót búvárok 37 méteres mélységben egy 3,5 méteres szürkecápáról. Ez a faj gyakori az Adrián, egy évvel korábban Rijekánál kifogtak egy majdnem öt méter hosszú példányt. Ugyanakkor nincs feljegyzés arról, hogy valaha emberre támadt volna az Adrián a szürkecápa.

Nyitókép: MTI/EPA/Alnitak
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018