Nyitókép: MTI/AP/Alvaro Barrientos

Így előzzük meg a fesztiválbetegségeket

Infostart
2018. július 21. 16:00
Az önfeledt szórakozás mellett betegségekre, rosszullétekre is belépőt válthatunk, amikor megvesszük a jegyet egy fesztiválra, de egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj, mutatjuk, hogyan.

Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője 30 év tapasztalata alapján az alábbiak megfontolására hívta fel a fesztiválra készülők figyelmét.

A nyár a fesztiválok, és ha nem vigyázunk, a napszúrás, leégés ideje. Ha van nálunk megfelelő faktorszámú naptej és betartunk néhány egyszerű szabályt, sok bajtól kíméljük meg magunkat. Ha azonban nem voltunk elég körültekintők, és leégtünk, enyhíthetjük a kellemetlenségeket. Vegyünk hideg zuhanyt, és szerezzünk be a patikában jó minőségű, hűsítő gélkrémet, de az Aloéval sem nyúlunk nagyon mellé, ennek a növénynek a nedve ugyanis mélyen a bőrben szívódik fel. Vágjuk fel a növény egyik levelét vízszintes irányban, és kenjük be az érzékeny bőrfelületeket. Kitűnő gyulladáscsökkentő és sejtserkentő hatású. Fontos a hidratálás, igyunk sok vizet, ha megperzselődtünk.

Vízkúra a másnaposságra

A fesztiválokon a másnaposság az egyik leggyakoribb és szinte mindenkit érintő betegség. Az alkohol nagy mennyiségű vizet von el a szervezettől, ezért fontos a hidratálás. Ha elég vizet iszunk az alkohol mellé, másnap nem érezzük úgy magunkat, mintha fejbe vertek volna. Ha mégsem sikerült elkerülni a rossz közérzetet, a fájdalomcsillapítókat gyümölcslével vegyük be, és ha már nem bizonytalankodik a gyomrunk, együnk sok gyümölcsöt, mert a gyümölcscukor segít a szervezetnek gyorsabban lebontani az alkoholt.

Torokgyulladás

Az önfeledt éneklés, kiabálás kedvencünk koncertjén, a mellé kortyolt hideg üdítő és a por bombabiztos trió egy jó kis torokgyulladáshoz. Hangszálaink megóvására és a légúti fertőzések okozta gyulladások kezelésére gargarizáljunk sóval hígított langyos vízzel naponta többször, de egy csésze forró tea is javít a helyzeten.

A nők rémálma

A húgyúti fertőzés elsősorban a nőknél jelentkezik, főleg akkor, ha nem figyelnek arra, hogy éjszaka nem olyan meleg a talaj, mint nappal. A fiatalok előszeretettel fekszenek a harmatos fűbe, ám ennek másnap mindig megvan a böjtje. Fontos a folyadékbevitel, leginkább víz és gyógytea formájában, egy kád, forró fürdő is csillapítja a kellemetlen érzést. A gyulladás csökkentésére hasznos szárított formában tőzeg- és vörösáfonyát enni vagy áfonyalevet inni.

Ételfertőzés

A szakember azt tanácsolja, hogy a sátorban, hűtés nélkül hagyott ételt több óra elteltével már ne együk meg. Legyen nálunk orvosi szén, B6-vitamin és probiotikum is. Ez utóbbi erősíti az immunrendszert, és helyreállítja a bélflórát.