eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György
Turisták gyönyörködnek a Krka Nemzeti Park zuhatagaiban. A Krka folyó itt nagy szintkülönbségeket legyőzve, látványos vízeséseken át halad az Adria felé. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI: Jászai Csaba

Egy balatoni vagy egy horvátországi nyaralással jár jobban egy négytagú család?

Az útiköltséget, a szállást és az étkezést hasonlították össze a magyar tengernél és az Adria partján.

A Pénzcentrum azt vizsgálta, melyik nyaralással járhat jobban anyagilag egy négytagú család. Egy idén áprilisban publikált, mintegy 17 ezer magyar közreműködésével készült felmérés alapján a legtöbb magyar, aki Horvátországba készül nyaralni, Krk-, vagy Rab-szigetére indul. A Krk-sziget a magyar határhoz legközelebb eső horvát sziget, Letenyétől autóval körülbelül 3,5 óra alatt megközelíthető, ezért cikkben azt vizsgálták, mennyiből jönne ki egy magyar család, ha Krk városában nyaralna.

Útiköltség

Nem meglepő, hogy az Adriára többe kerül lejutni. Ha egy 10 literes fogyasztású kocsival számolunk és a múlt pénteki, 402 forintos átlag benzinárral, akkor odafelé 20 904 forintból megvan a benzinköltség. A visszaút viszont drágább, mert Horvátországban jelenleg többe kerül a 95-ös benzin, az átlagára július 6-án 9,350 kuna volt, vagyis nagyjából 409 forint. Az összes benzinköltség így - nem számolva azzal, amit Horvátországban elautóznának, ha kirándulnának - 42-50 ezer forintra jön ki.

Az autópálya-használat Magyarországon személyautóra, tíznapos matricával számolva 2 975 forint. Horvátországban fizetőkapus rendszer van, a határtól (Letenyétől) Zágrábig 47 kunát kell kifizetni, Zágrábtól Krkig pedig főszezonban 67 kuna a sztrádadíj. A Krk híd használatáért 39 kunát kérnek el, igaz, a visszaútra ezt már nem kell megfizetni. Összesen 267 kunába kerül a horvátországi autópálya-használat, ami jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 12 ezer forint.

Összességében tehát 57-62 ezer forint az útiköltség, ha Krk-szigetén üdül a család.

A Balatonnál az idei főszezonra a Szállás.hu (június elejétől augusztus végéig) előfoglalási adatai alapján Siófok a legnépszerűbb nyaralóhely. Budapestről a benzinköltség oda- és visszaúttal együtt nagyjából 8500 forint, plusz az autópályadíj, vagyis összesen közel 11500 forintaz útiköltség.

Szállás

A Pénzcentrum arra volt kíváncsi, hogy egy négytagú családnak két, 2 és 5 év közötti gyerekkel mennyibe kerülne 7 éjszakára a szállás, és ha nem szeretnének túlköltekezni, milyen kompromisszumokat kell kötniük.

Krk városában a legolcsóbb ajánlattal egy négytagú családnak egy hostel 199 155 forintért 7 éjszakára augusztusba, 3 perc sétára a tengerparttól, és élelmiszerbolt is van a közelben. Viszont a többi vendéggel kell osztozni a fürdőn és a mosdón.

Egy apartman ugyanerre az időszakra 217 260 és 280 140 forint között van, közel a parthoz, ingyenes a parkolás, törülközőt és ágyneműt biztosítanak, a konyha felszerelt.

Siófokon a kempingezés a legolcsóbb opció: a kempingezőhely ágyak nélkül 7 éjszakára 78 705 forint, értelemszerűen közös fürdőszobát és mosdót kell használni a többi vendéggel. A bungaló bérlése 200 ezer forint körül van. Viszont a camping a vízparton van.

Siófokon 129 975 forintért van olyan panzió, ami 3 percre van a vízparttól, a szobákban van tévé és hűtőszekrény, reggelit is adnak. Kicsivel drágábban, 155 445 forint egy modernebb, de a vízparttól még mindig mindössze 200 méterre fekvő panziót, ingyenes parkolási lehetőséggel, saját hűtővel. Vagyis a szállást tekintve

Siófokon a szállás tízezrekkel olcsóbb, és a benzinköltség is töredéke, mintha a tengerhez mennénk.

Étterem

A Balatonnál elszabadultak az árak, menza jellegű főételeket körettel 1500-1700 forintért kínálnak a parton, 10 deka sült hekk 400-450 forint, a sima lángos 450-500, a sör átlagosan 200, 1,5 liter ásványvíz pedig 90 forintba kerül.

Az adriai Krk városában két személy egy 3 fogásos menüt 8000 forintért kaphat, a sör 15 kuna, nagyjából 650 forint, egy capuccino körülbelül 415 forintnak megfelelő összeg, míg az üzletekben egy palack másfél literes ásványvizet 250 forintnak megfelelő összegbe kerül.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×