eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A tablet és az okostelefon már az óvodába is beköltözött

A fiatalok napi 300 percet, vagyis 5 órát töltenek az interneten - derül ki abból a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szerkesztésében megjelent kiadványból, amely a tavalyi Nemzetközi Média Konferencia előadásainak tartalmát ismerteti. A tabletek, okostelefonok ráadásul már az óvodákba is beköltöztek - tudtuk meg Edvi Pétertől, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökétől.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy a Gyermekmentő Szolgálat, mint az Európai Unió Safer Internet programjának magyarországi konzorciumvezetője számára végtelenül fontos, hogy a gyermekek megtanulják az internetezés szabályait.

A gyermekek ma már jobban értenek a számítógéphez, mint a szüleik, és többségében arra használják, amire való. Másrészt a szülők többsége tudja, hogy a számítógép biztonságos használata mennyire fontos.

A szülőknek abban van a felelősségük, hogy el tudják csábítani a gyermeküket az internet, számítógép mellől, mivel közös tanulásra, közös beszélgetésre, közös játékra nagy szüksége van a gyereknek.

Edvi Péter elmondta, hogy a legfontosabb, amire meg kell tanítanunk gyerekünket, hogy idegennek ne mondjon el semmilyen adatot, se a nevét, se a telefonszámát, se a bankszámlaszámát, és azt se, hogy mikor üres a lakás.

A tablet és az okostelefon beköltözött már az óvodába is

Edvi Péter kifejtette, szörnyülködve tapasztalták, hogy már az óvodába is "bekúsztak" az okos kütyük.

"Az a véleményünk, hogy az óvodában okos eszközöknek nincs helyük, mert túl korai a kicsi gyerekeknek, és adott esetben bizonyos irányban elterelhetik a fejlődésüket"

- hangsúlyozta. A Gyermekmentő Szolgálat elnöke kifejtette, hogy hat-hét éves kor alatt nincs szükség ilyen eszközökre, mivel akkor a gyerek még saját magától játszik, mozog, sokat futkározik. Felmérések azt mutatják, hogy egy gyerek többet mozog négy-öt éves korában, mint egy élsportoló.

"A gyerekek mozgásigényére nagy szükség van, és ha egy tableten mondjuk másfél órán keresztül mesét néznek, az azt jelenti, hogy másfél órán keresztül nem mozognak" - mondta Edvi Péter, hozzátéve, hogy az óvodai pedagógusok felelőssége, hogy engedik-e például a filmnézést, vagy inkább a szabadba viszik mozogni a gyerekeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×