Nyitókép: Bruzák Noémi

Meglepő okból csúszik a legnagyobb budapesti fürdőberuházás

Infostart
2018. május 9. 12:55
A munkaerőhiány miatt csúszik a csillaghegyi fürdőberuházás, és csak a nyári strandszezon végén adhatják át a létesítményt, amelynek elvileg már tavaly meg kellett volna nyílnia.

Eredetileg tavaly augusztusban át kellett volna adni az új csillaghegyi fedett uszodát, aminek az alapkövét Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tette le 2017 februárjában. A nyolc hónaposra tervezett beruházás azonban egy teljes évet csúszik. Kiderült, hogy az utolsó módosított határidő sem tartható, 2018. június közepéig nem adható át a csillaghegyi strand megújított része, holott a legfontosabb cél az volt, hogy a nyári szezon kezdetéig elkészüljön - tudta meg a Napi.hu.

A csillaghegyi strandon a hárommilliárd forintos beruházás keretében a fedett uszoda mellett új wellnessközpont, szaunavilág és csúszdapark is helyet kap. Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.vezérigazgatója azt mondja: jó, ha július végén el tudják kezdeni a műszaki átadás-átvételt, ami augusztusi nyitást feltételez. Részben a kivitelező hibájából adódik az újabb csúszás, de menet közben többször módosították a terveket is. Szőke László szerint a magyarországi munkaerőhelyzet pedig olyan, hogy lasszóval fogják a jó szakmunkásokat.

Az építőipart sújtó szakemberhiányban látja az ismételt csúszás fő okát Szabó Lajos, a kivitelező Kalotherm Zrt. tulajdonosa is. Különösen a vasbeton szerkezetek építésénél és a szakiparban súlyos a helyzet. Kényszermegoldásként Kárpátaljáról és még keletebbről importálnak embereket, de ők képzettség tekintetében nem veszik fel a versenyt a hazai szakemberekkel, ugyanakkor többe kerülnek, mert a bérükön túl a szállásukat és az utazásukat is fizetni kell. Jelenleg a munkaerő egyharmada határon túli, Csillaghegyen 170-180 munkás dolgozik.