eur:
395.11
usd:
371.49
bux:
66355.42
2024. április 16. kedd Csongor

A gyógyító bor

Vörösborral gyógyítanák a szívproblémákat.

A vörösborban lévő antioxidánsok segítenek a szívbetegségek megelőzésében és leküzdésében. Orvosi eszközöket is hatékonyabbá tehetnek a benne lévő antioxidánsokkal - írja a házipatika.com.

A rendszeres és nagy mértékű alkoholfogyasztás rendkívül káros, és szerepet játszik a legtöbb súlyos betegség kialakulásában. Mértékkel fogyasztva azonban bizonyos alkoholos italok pozitív hatásúak is lehetnek szervezetünkre. Ilyen például a vörösbor, amelynek mérsékelt fogyasztása szív- és érrendszert védő hatású. Kutatók most a vörösborban lévő antioxidánsokat használnák orvosi eszközökön a gyulladás csökkentéséért és a gyógyulási folyamatok felgyorsításáért.

A vörösbor is segíthet

Ha az artériák falaira plakkok rakódnak le, akkor a vérkeringést is akadályozzák, így a szövetekhez kisebb mértékben jutnak el a szükséges tápanyagok. Ez a szövetek elhalásához vezethet, ami elhelyezkedéstől függően hozzájárul a stroke és a szívinfarktus kialakulásához. A fejlett világban mindkét betegséget a vezető halálokok között tartják számon.

Bár nem ismert olyan módszer, amellyel ezek a betegségek biztosan kivédhetőek lennének, a megfelelő táplálkozás és életmód jelentősen befolyásolja őket. Léteznek továbbá sebészeti beavatkozások is az érszűkület kezelésére. Az egyik ilyen a koronária angioplasztika (PCTA), melynek során az orvos egy katétert vezet az elzáródott érbe, a végén lévő ballonnal pedig felfújja. Ez kitágítja az eret és utat enged a vér szabad áramlásának. A beavatkozás során általában behelyeznek egy kisméretű, speciális fémhálót, vagyis stentet, amely meggátolja az artéria visszaszűkülését.

A Louisiana Állami Egyetem kutatói pedig kifejlesztettek egy speciális stentet, amely a vörösborban is megtalálható antioxidánsokat - a kvercetint és a rezveratrolt - szabadítja fel: ezek ugyanis elősegítik a gyógyulást és meggátolják az érfalak gyulladását. A kutatók egy speciális ballont is készítettek, amely szintén ezzel az anyaggal van bevonva, és amely a perifériás artériabetegségeket kezelheti.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×