eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ezer állatnak veszett nyoma

Ezer állatnak veszett nyoma

Idén ezer állat kezdte otthonától távol az új évet, több elkóborolt macskáról és egy nyúlról is érkezett bejelentés a Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez. Felelős gazdaként az állattartóknak minden évben fel kell készülniük erre az éjszakára, hiszen évről évre több száz állat szökik el otthonról a petárdák hangjától pánikba esve.

Az év végi ünneplésnek sokak számára elengedhetetlen kelléke a tűzijáték és a petárda. Az állatok számára még több veszélyt tartogat az ünnepi hangzavar: hallásuk sokkal kifinomultabb az emberénél, míg mi 16-18 ezer rezgést érzékelünk másodpercenként, a kutyák átlagosan 30-40 ezer, de akár 70-80 ezer rezgést is észlelhetnek, tehát

érzékenyebbek a magas hangokra, különösen a hirtelen, robbanásszerű és sorozatos zajokra.

A petárdadurrogás idegen az állatoknak: nem tudják beazonosítani a forrását, a vele járó légnyomás-hullám pedig természeti katasztrófára emlékezteti őket. Pánikba esnek, és aktivizálódik a túlélési ösztönük, ami arra készteti őket, hogy elmeneküljenek, az idősebbek akár szívrohamot is kaphatnak. A rémült állatokat könnyen elgázolhatja egy autó, nem véletlen, hogy szilveszterkor átlagosan 40-50 kutya hal meg baleset következtében. Nemcsak a kutyák érzékenyek a szilveszteri hangzavarra, a házikedvencek mellett kecskék és őzek is gyakran megsérülnek a petárdák előli menekülés közben.

Az állatvédő szervezetek már decemberben elkezdik felhívni az állattartók figyelmét, hogy az ünnepi időszakban különösen vigyázzanak kedvencükre, hiszen a megfelelő óvintézkedések megelőzhetik a tragédiát. „A kertben élő kutyákat, macskákat engedjük be a házba, hogy ne tudjanak elszökni; alakítsunk ki a lakásban egy menedéket nyújtó kuckót, ahol elbújhatnak; a függönyök elhúzásával pedig a rémisztő fényeket zárjuk ki. Valamint, ha tudjuk kutyánkról, hogy fél ezektől a hangoktól, jó előre gondoskodjunk a nyugtatásáról valamilyen készítmény segítségével, amit az állatorvosi rendelőben kaphatunk meg kedvencünk állatorvosától” – javasolja dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője.

A kutyák, ha megijednek, akár sétáltatás közben is kitéphetik magukat a gazda kezéből, így érdemes ilyenkor fokozottan odafigyelni.

Azok az állatok sincsenek biztonságban, akik korábban nem féltek,

hiszen idővel változhat a személyiségük, és a körülmények kiszámíthatatlansága is súlyosbíthatja a helyzetet.

Ha már megtörtént a baj, és elszökött a kutya, akkor chip segítségével a megtalálók könnyen beazonosíthatják a tulajdonost. Annak ellenére, hogy már öt éve kötelező a négy hónapnál idősebb kutyákat chippel ellátni, a fővárosban 10-ből 8 kutyában, vidéken azonban csak minden második kutyában van chip. Sokszor az is gondot jelent, hogy a tulajdonosok a megváltozott adataikat – legyen az telefonszám, lakcím, vagy esetleg tulajdonosváltás – nem módosíttatják a rendszerben, így lényegesen kisebb az esélye, hogy megtalálják az állat gazdáját.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×