eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fontos információ, ha vény nélküli gyógyszert vesz

Fontos információ, ha vény nélküli gyógyszert vesz

Gyakori, hogy enyhébb lefolyású vagy sokadszorra visszatérő tüneteknél a beteg nem megy el orvoshoz, hanem az internet, a reklámok vagy az ismerősök ajánlásaira hagyatkozva maga veszi kezelésbe a problémát – írja a Magyar Idők.

Viola Réka, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) farmakoterápiás és gyógyszerészi gondozási szakosztályának elnöke szerint a gyógyszerészek felelőssége, hogy a biztonságos és hatékony öngyógyítást megfelelő irányba tereljék, és ha kell, mégis orvoshoz küldjék a vény nélküli gyógyszert vásárló pácienst.

„A gyógyszerészeknek sokkal nagyobb felelősséggel jár vény nélkül kapható gyógyszert kiadniuk, mint vénykötelest,

hiszen az esetek túlnyomó többségében a beteg nem ment át orvosi szűrőn, nincs diagnózisa” – fogalmazott.

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság 2009-ben indított Kérdezze meg gyógyszerészét! programjának célja a betegek tájékozottságának növelése, ezért ennek részeként plakátokat helyeztünk ki a patikákban. Viola Réka szerint ezen olyan kérdések szerepelnek, amelyre minden páciensnek rá kellene kérdeznie a gyógyszerésznél, mielőtt megvásárol egy-egy gyógyszert.

„Csak az tud kérdezni, akinek van valamilyen egészségügyi műveltsége,

ám ezen a téren sokszor tapasztalunk hiányosságokat” – mutatott rá a szakértő, hangsúlyozva, hogy az öngyógyszerezésnél a gyógyszerész az egyetlen szakember, aki kapuőr szerepben segíteni tud a betegnek, hogy a megfelelő készítményt a megfelelő mennyiségben és ideig szedje.

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság éppen ezért egységes szakmai irányelveket dolgozott ki, hogy a gyógyszerészek felismerjék azokat a jeleket, amelyek esetén a beteget orvoshoz kell irányítani, mivel a probléma nagyobb annál, mint amit öngyógyszerezéssel kezelni lehet – fejtette ki Viola Réka. Hozzátette: a gyógyszerészeknek azt is nagyon fontos tudniuk, hogy ha a beteg például megfázásra keres valamilyen készítményt, mit adhat ki, amelyet szedhet a krónikus betegsége miatt folyamatosan szedett gyógyszerei mellett.

Már tesztelési fázisban van egy gyógyszerészeknek fejlesztett gondozási szoftver, amellyel dokumentálni tudják, hogy az öngyógyításhoz kapcsolódóan milyen vény nélküli készítményeket és hányszor adtak ki a betegnek. Ezt a jövőben szeretnék összekapcsolni a novemberben bevezetett elektronikus egészségügyi szolgáltatási térrel (EESZT), amely szintén segíti az eligazodást a beteg kórtörténetében, de az EESZT-ben egyelőre csak a vényköteles gyógyszerek kiadását tartják számon – tette hozzá Viola Réka.

A gyógyszerész szerint

az öngyógyításnak a gazdaságra is kedvező hatása van,

hiszen csökkenti az alapellátás terheit, és vannak olyan akut tünetek, amelyekre valóban megoldást nyújt. „Az öngyógyszerezést tehát nem lehet és nem is kell megszüntetni. Ehelyett a gyógyszerészi gondozással foglalkozó szervezetek kiemelt feladata a gyógyszerészek szakmai támogatása, hogy helyes irányba tereljék a tőlük tanácsot kérő vagy épp nem kérő öngyógyszerező betegeket” – összegezte a szakértő.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×