Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Furcsa anyaggal forradalmasítják a buszközlekedést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bio-bean nevű brit startup összefogott a Shell-lel és az Argent Energy nevű biodízel-gyártó céggel, hogy létrehozzanak egy kávéalapú bioüzemanyagot, amit a londoni dízel buszokba tankolnának.

Első lépésben, a London közlekedési cégével közösen véghezvitt mintaprojekthez a cég már gyártott 6000 liter kávéolajat - ennyivel egy londoni busz egy évig közlekedik. A bio-bean alapítója, Arthur Kay szerint ez kiváló példa arra, hogy egy eddig kiaknázatlan, hulladékként kezelt anyagot felhasználjanak.

A startup gyűjti a kávézókban, éttermekben és gyárakban keletkező elhasznált őrölt kávét, kiszárítja és azután préseli. Az így keletkező kávéolajat más üzemanyagokkal vegyítve hozzák létre a saját B20-as szabványú (20% biodízel ásványolaj-tartalom) bioüzemanyagukat, amit azután a buszokban további módosítás nélkül lehet használni.

A bio-bean arra számít, hogy Nagy-Britanniában évente 500 ezer tonna használt kávéőrlemény keletkezik, aminek nagy része hulladéklerakóban végzi, és így káros üvegházhatású gázok keletkezéséhez járulhat hozzá.

Habár a kávéolaj-projekt folytatására nincs hivatalos megállapodás a londoni közlekedési vállalattal, abban reménykednek, hogy hamar új piacokat találnak. Gyártanak többek között kávé-brikettet is, ami nagyobb hőfokon és tovább ég, mint a fa.