eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nem sajnálták a pénzt Napóleon koronájának leveléért

Nem sajnálták a pénzt Napóleon koronájának leveléért

Messze felülmúlva becsült eladási értékét 625 ezer euróért (194 millió forint) árverezték el vasárnap a Napóleon császár megkoronázásához használt koronáról levágott egyik levelet Fontainebleauban.

 Az Osenat aukciós ház szakértői azzal számoltak, hogy a kis 10 grammos dísz 100-150 ezer euró közötti áron kel el.

Értékét "minden bizonnyal nem az arany, hanem történelmi súlya adja" - közölte korábban Jean-Pierre Osenat.

Napóleon saját magát koszorúzta császárrá a párizsi Notre-Dame székesegyházban 1804-ben, fejére helyezve a római stílusban készült babérkoszorút, bár a koronázási ceremóniát VII. Pius pápa vezette. A férfi, akinek a birodalma Barcelonától Hamburgig terjedt, saját magának és nem Istennek tulajdonította a felhatalmazást.

A szertartás előtt Napóleon arra panaszkodott, hogy túl nehéz a korona, és meghagyta a készítőjének, Martin-Guillaume Biennais-nek, hogy távolítson el hat levelet. Biennais mind a hat lánya kapott egy-egy levelet. A most árverésre bocsátott levél azóta is a család tulajdonában volt.

A Julius Caesar római császár babérkoszorúja ihlette koronát a császárság bukása után, 1819-ben beolvasztották.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×