eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Több módon segít az alvás, mint gondolná

Miért fontos a jó és kielégítő alvás? Mert ha eleget alszunk, azzal éveket is nyerhetünk és az egészségünket is védjük.

A megfelelő hosszúságú és minőségű alvás sok területen fejt ki jótékony hatást az emberi szervezetre - írta az egeszsegkalauz.hu.

Javítja a memóriát, növeli a kreativitást

Alvás idején is dolgoznak agysejtjeink: az elmeműködés ilyenkor megerősíti a memóriatartalmakat, és "konszolidálja" azokat az akár technikai jellegű dolgokat, amelyeket éber állapotban tanultunk. Ha valami újat tanultunk, egy jó alvást követően jobban emlékszünk rá, és teljesítményünk is javul a tanultakat illetően.

Az alvás alatti memóriarendezés mellett az agy működése a gondolatokat is rendezi és újraszervezi, ezzel növeli a kreativitást, a produktivitást.

Javítja az életminőséget

A tartósan kevesebb alvás hozzájárulhat élettartam rövidüléséhez, bár ennek okát pontosan nem ismerjük még. Egy 2010-es vizsgálat szerint magasabb volt a halálozás azok körében, akik éjjel rendszeresen kevesebb, mint 5 órát aludtak. A kevesebbet alvók körében gyakoribb a stressz és a depresszió iránti fogékonyság.

Segíti a fizikai teljesítőképességet

Egy amerikai felmérés szerint a 7-8 héten át legalább 8 órás alvás javította az amerikai foci játékosainak sprintidejét, és kevesebb volt a nappali fáradtságérzet is.

Segít a testsúly kontrollálásában

Kutatások szerint a kellően kipihent diétázók körében nagyobb volt a testsúlycsökkenés aránya, mint azoknál, ahol alvászavar, kevés alvás állt a háttérben. Az alvásért és az anyagcseréért az agy azonos területe felelős, így az alvásunk "rendezése" javítja az étvággyal kapcsolatos hormonműködést is.

A biztonságért

A legtöbb halálos autóbaleset oka a kialvatlanságban kereshető, nagyobb arányban, mint az alkoholban vagy a drogozásban, így az alváshiány a legnagyobb "néma gyilkos".

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×