eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Meglepő gond a világ legnagyobb gyémántjával

Miután tavaly nyáron kudarcba fulladt a világ legnagyobb, teniszlabda-méretű, különleges nyers gyémántjának árverése, számos elgondolás mellett felmerült, hogy vágva és csiszolva lehetne értékesíteni.

A 2,5-3 milliárd éves, teniszlabda-méretű, színtelen gyémántot Botswanában találták 2015 novemberében a kanadai Lucara Diamond Corporation bányájában, később Lesedi La Ronának nevezték el, amely a botswanai setswana nyelven azt jelenti: "a mi fényünk".

Az 1109 karátos, IIa típusú darab, minden idők második legnagyobb drágakő-minőségű gyémántja a Botswana északi részén működő Karowe bányából került elő. A szabálytalan alakú kő mérete 65 milliméterszer 56 milliméterszer 40 milliméter. A szakértők korábban úgy vélték, hogy mivel a drágakő kivételesen áttetsző, ezért a legnagyobb csúcsminőségű gyémánt készülhet belőle, amelyet valaha vágtak és csiszoltak.

A kanadai cég vezetője, William Lamb tavaly nyáron bocsátotta árverésre a gyémántot a Sotheby's akciósházban. Úgy gondolta, hogy a dúsgazdag befektetők, akik műkincsekért is vagyonokat fizetnek ki, egy ilyen különleges nyers gyémántot is megvásárolnak majd. Az aukción azonban a legnagyobb licit 61 millió dollár (16,3 milliárd forint) volt, ami nem érte el a 70 milliós (18,7 milliárd forintos) kitűzött árat.

Az árverés ugyanakkor megmutatta, hogy van piaca a kőnek, és ha a Lucara vár néhány évet, valószínűleg el tudja majd adni a rendkívüli nyers gyémántot - vélte Edahn Golan gyémántszakértő.

Paul Zimnisky, független gyémántelemző arra is rámutatott, hogy a Lucara nevét a Lesedi La Rona miatt ismerte meg a világ, tehát a publicitás szempontjából máris nagy értéke van drágakőnek.

Más vélemények szerint a Lucarának társulnia kellene erre felkészült vállalatokkal, és vágva, csiszolva kellene eladnia a gyémántot.

A Rare Diamond House (RDH) ügyvezető igazgatója, Oded Mansori azt tanácsolta a Lucarának, hogy ne kapaszkodjon a Lesedibe, mivel az új bányászati technológiáknak köszönhetően bármikor előkerülhet egy nagyobb gyémánt.

A Lucara is egy különleges, röntgenérzékelőkkel felszerelt nagy gyémántkutató géppel találta a Lesedit és még további két nagy gyémántot, egy 813 és egy 374 karátos követ két nap alatt.

A 813 karátos, Constellation nevű gyémántot egy dubai kereskedőcég vásárolta meg 63 millió dollárért (16,9 milliárd forintért), a 374 karátos kőért pedig Laurence Graff brit gyémántkereskedő fizetett 17,5 millió dollárt (4,7 milliárd forintot).

"A bányászok egyre fejlettebb technológiával dolgoznak, ezért kerül elő hirtelen ennyi nagy kő. Úgy vélem, az anyatermészet még tartogat néhány meglepetést számunkra" - fogalmazott Mansori.

Lamb viszont úgy gondolja: "semmi sem garantálja, hogy lesz egy következő darab".

A legnagyobb drágakő-minőségű, 3106 karátos gyémántot 1905-ben találták egy dél-afrikai bányában. A Cullinan-gyémántot feldarabolták és több drágakövet csiszoltak belőle, a két legnagyobb darab a brit koronaékszereket díszíti.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×