eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Ugrásszerűen megnőtt a bőrdaganatos betegek száma az elmúlt tíz évben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanoma előfordulása emelkedett a leginkább - mondta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese. Holló Péter a megelőzésre és a rendszeres anyajegy-vizsgálatra hívta fel a figyelmet.

Rohamosan terjed a melanoma

– közölte a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese. Holló Péter hozzátette, az elmúlt tíz-tizenöt évben másfélszeresére nőtt a betegek száma.

„Ma évente nagyjából 2400 új eset történik és hatszáznál is több ember halálát jelenti. Ez nagyon magas szám.”

A melanoma az emberi szervezetben előforduló daganatok közül az egyik leggyorsabban növekvő gyakoriságú megbetegedés – mondta Holló Péter. Hozzátette, a legsúlyosabb bőrdaganattal leginkább veszélyeztetettek a világos bőrűek és szeműek, illetve azok, akiknek sok anyajegyük van.

„A melanoma kialakulásához sok tényező szükséges: fontos a genetikai háttér, az, hogy valakinek a családjában előfordult-e a betegség, de az is, hogy mennyi UV-fény éri a testfelszínt.”

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Holló Péter kiemelte, tudományos adatok is alátámasztják, hogy a melanoma kialakulásában nagy szerepet játszik az is, hogy manapság sokkal többet tartózkodunk a napon, fedetlen bőrrel, mint ötven-száz évvel ezelőtt.

Megelőzés

Nagyon fontos a bőr rendszeres vizsgálata, különösen azoknak, akiknek sok anyajegye van – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

„Nem csak régen meglévő anyajegyből alakulhat ki.

A melanomák körülbelül 30 százaléka alakul ki régi anyajegyből, a többi olyan bőrfelületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy.”

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Holló Péter kiemelte, nagyon fontos

a testfelszín UV-sugárzás elleni védelme.

„A legjobb a ruhával való védekezés. A ruhával nem fedhető területeket pedig magas faktorszámú fényvédő krémekkel kell védeni, amely megvédi a bőrt a leégéstől és az UV-sugaraktól.”

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Nagyon fontos a szemek védelme is, mert melanoma a szemben is kialakulhat – mondta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese. Holló Péter felhívta a figyelmet, hogy a kisgyermekek bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért az ő védelmük kiemelten fontos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×