Vigyázzon, így ronthatja el a saját a nyaralását!

Infostart
2017. június 6. 07:35
Nyáron jóval több az allergén anyag, mint a többi évszakban - hívta fel a figyelmet a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa. Nékám Kristóf hangsúlyozta, az allergiásoknál úgynevezett keresztreakciók is felléphetnek. Ez azt jelenti, hogy aki a háziporra allergiás, nem kizárt, hogy például a tenger gyümölcseit tartalmazó ételekre máshogyan reagál, mint egy egészséges.

Érdemes figyelni a kifejezetten nyárhoz köthető vegyszerekre, például a napvédő krémekben lévő illat- vagy lágyítóanyagokra – hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf. Az allergológus kiemelte, ha korábban nem találkoztunk ilyenekkel, előfordulhat, hogy bőrtüneteket okoznak. A Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa hozzátette,

nyári fűszerek is kiválthatnak keresztreakciót.

„A fekete üröm, Magyarország fő gyomnövénye, például több délen termő fűszerrel is keresztreakcióba léphet, ezért az arra érzékeny embernek, ha először találkozik ilyennel, tünetei lehetnek. A Magyarországon nem termő citrusfélék keresztreakciója is okozhat panaszokat annál, aki például a narancs valamelyik összetevőjére allergiás.”

Az allergia egyfajta reakciókészség,

ettől azonban nem biztos, hogy nagyobb a valószínűsége, hogy a meglévő mellett más allergiája is lesz – mondta az allergológus.

„Nem allergiásoknak nem érdemes azzal elrontaniuk a nyaralásukat, hogy állandóan azt figyelik, megkóstolhatják az ételeket, magukra kenhetnek-e krémeket, kicsi a valószínűsége, hogy tüneteik legyenek, ha új anyaggal is találkoznak.”

Háziporatka-érzékenység esetén például van egy nagyon furcsa, de ismert keresztreakció a puhatestűekkel: rákokkal, kagylókkal, csigákkal, de ez nem olyan mértékű és valószínűségű, hogy ne lehessen megkóstolni helyi specialitásokat és állandóan szorongani kellene – hangsúlyozta Nékám Kristóf.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ne rontsa el az allergia a nyaralást!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást