eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyugat-Európánál is divatosabb nálunk a dohányzás

Nyugat-Európánál is divatosabb nálunk a dohányzás

Évente 1,7 millió gyerek hal meg a környezetszennyezés, a passzív dohányzás és a rossz higiénés viszonyok miatt egy nemzetközi felmérés szerint. Magyarországon a 12 évesek több mint 4 százaléka cigarettázik, a 18-20 évesek 30-40 százaléka pedig aktív dohányos. A Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára a megelőzésre hívta fel a figyelmet, mivel a fiatalkori rászokás jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Nyilván ahány dohányos család van, annyi gyereket érint a passzív dohányzás. Sajnos nem ritka, sőt, egyre gyakoribb már kisgyerek és gyerekkorban a krónikus légúti betegségek megjelenése, azt asztma vagy asztmaszerű betegségek megléte és súlyosbodása – figyelmeztetett Becker Dávid.

Hosszabb távon pedig minden olyan mellékhatás, ami a dohányzásnak egyébként is mellékhatása, megjelenhet. Ilyen a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek megjelenésében is szerepe lehet a passzívdohányzás – folytatta a főtitkár.

Hozzátette, hogy a passzív dohányzás mellett az aktív dohányzás is veszélyezteti a gyerekeket.

Elmondta, hogy

már a 12 évesek 4-5 százaléka dohányzik, és ők nemcsak egyszer kipróbálták azt.

A 14-15 éves korosztályban pedig már 20 százalék körül van ez az arány, amit a főtitkár döbbenetesen magas aránynak tart.

„Ez az arány 18-20 éves korig folyamatosan nő. Van olyan korosztály, ahol a 30-40 százalékot is eléri a dohányzók aránya. Jó pár év után kezd csak el csökkenni a dohányzók aránya” - mondta Becker Dávid.

Nyugat-Európánál is divatosabb nálunk a dohányzás

Közölte: az a tendencia, hogy a 18-20 éves korosztály körében relatíve gyakori a dohányzás, Európa-szerte megfigyelhető, bár sok országban már jelentős mértékben csökken. Míg Nyugat-Európában aránylag hamar abbahagyják a fiatalok a dohányzást, addig Magyarországon magas marad ez az arány.

„Ráadásul hiába mondjuk, hogy a dohányosok körében várható élettartam, életkilátás akár 8-10 évvel is rövidebb lehet, ez a 18-20 évest még nem nagyon érdekli,

mert számára még annyira elképzelhetetlenül távolinak tűnik az. De amikor majd 40-50 éves lesz, és szembesül a dohányzás súlyos következményeivel, akkor már adott esetben késő” - fogalmazott a Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×