eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla

Rák lehet a vége a túl sok antibiotikumnak?

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok - írta a BBC cikkére hivatkozva a Világgazdaság.

Az antibiotikum kiválóan alkalmas fertőzések megelőzésére, kezelésére, de előnyei mellett sajnos veszélyei is lehetnek. Erre hívja fel a figyelmet egy, a közelmúltban publikált brit kutatás.

A bélpolipok, a bél belső oldalán növekvő apró kinövések gyakoriak, a brit lakosság 15-20 százalékát érintik, és bár az esetek többségében nem okoznak tüneteket, nem rákosodnak el, olykor azonban rákká fejlődnek, ha nem kezelik őket – írta a Világgazdaság.

Egy nemzetközi kutatócsoport a Gut szaklapban újabb bizonyítékot szolgáltat arra is, hogy a bélben lévő baktériumoknak szerepük van a tumorok kialakulásában. Az eredmények alátámasztására természetesen további kutatásokra van szükség.

A tanulmány 16 600 ápoló adatait elemezte. Az eredmények szerint azoknál a 20 és 39 év közötti ápolóknál,

akik legalább két hónapig antibiotikumot szedtek, később nagyobb eséllyel diagnosztizálták a bélpolipok bizonyos fajtáját.

A kutatók elismerik, hogy a baktériumok, amelyeknek a kezelésére a gyógyszert bevetették, maguk is előidézhették a későbbi tumort.

Tény, hogy az antibiotikumok megváltoztatják a bél mikroorganizmusait, csökkentik a baktériumok sokféleségét és számát, valamint az ellenséges organizmusokkal szembeni ellenállás erejét, mindennek pedig jelentős szerepe van a bélrák kialakulásában. Azt is megállapították, hogy az antibiotikumokkal kezelt baktériumok is gyulladást idézhetnek elő, ami szintén növeli a bélrák kialakulásának kockázatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×