eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Milliókat fizettek egy Lenin-szoborért

Ukrajnában, a kárpátaljai Csapon először kelt el árverésen köztéri Lenin-szobor, amelyet 2014 februárjában, a kijevi Majdanon történt események hatására döntöttek le ismeretlenek a helyi nyugdíjas otthon előtti parkban - adták hírül kárpátaljai hírportálok.

A jelentések szerint a március 17-én tartott liciten kikiáltási áron vette meg a világproletariátus vezérének bronzba öntött mását - a város költségvetésébe befolyó - 254 ezer hrivnyáért (hozzávetőleg 2,7 millió forintért) az árverésre jelentkező egyetlen vásárló.

Ledöntését követően a szobor a település közművállalatának telephelyén hevert. Elárverezéséről a múlt év szeptemberében döntött a kisváros önkormányzata.

A Lenin-szobor súlya 3,7 tonna, magassága több mint négy méter.

Lenin monumentális emlékművét az 1970-es évek közepén állították fel az egykor a Szovjetunió nyugati kapujának nevezett Csapon, eredetileg a nemzetközi vasúti pályaudvar előtti téren. A Szovjetunió megszűnése után majdnem tíz évig nem sikerült eltávolítani a határváros központi teréről a befolyásos helyi kommunista aktivisták erős ellenállása miatt. A szobrot végül 2000-ben vitték át - kompromisszumos megoldásként - a nagyrészt szovjet veteránok által lakott helyi nyugdíjas otthon előtti térre.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×