eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meglepő kutatás: mégsem hasznosak a probiotikumok?

Egészséges étrend mellett a probiotikumok, vagyis a szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők szedése károsíthatja a kognitív funkciókat - állapították meg ausztrál kutatók.

Az Új-dél-walesi Egyetem szakemberei patkányokon tesztelték a probiotikumok hatékonyságát. A kutatók különböző étrendeken tartották a rágcsálókat, hogy megnézzék, milyen hatással vannak rájuk a jótékony baktériumok.

Az eredmények szerint a magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételekkel etetett patkányok elhíztak és a bélrendszerük állapota jelentősen leromlott, ugyanakkor a probiotikum alkalmazása náluk pozitív változásokat idézett elő az emésztőszervekben és javította az agyi funkcióikat.

Az egészséges étrenden tartott társaiknál azonban némi memóriakárosodás következett be a tárgyfelismerés tekintetében és a probiotikumnak csupán minimális hatása volt az emésztőrendszerükre.

Margaret Morris, a tanulmány szerzője szerint a probiotikumok jótékony hatással bírhatnak, ha valaki nagyon egészségtelenül táplálkozik.

"Ha azonban az ember egészségesen eszik, akkor nem biztos, hogy jótékony hatásúak"

- fogalmazott a szakember.

A tanulmány szerint a cukorban és telített zsírokban gazdag "nyugati stílusú" étrendek negatív hatással vannak az agyra és a kognitív funkciókra, és "nagyon rövid idő alatt megváltoztatják az emésztőrendszerben lévő mikrobák összetételét és anyagcsere-aktivitását".

A patkányokon végzett tesztek tanúsága szerint, ha "bélromboló" antibiotikumot kap egy egészséges szervezet, akkor a mikrobákban bekövetkező változások emlékezetvesztést és szorongáshoz hasonló mentális állapotot okozhatnak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×