Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Káros lehet az ételek műanyag csomagolása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ételek műanyag-csomagolásából kioldódhatnak olyan vegyületek, amelyek egészségi kockázatot jelenthetnek a fogyasztóknak. Egy fiatal magyar kutatócsapat azt vizsgálta, hogy van-e a csomagolóanyagnak káros hatása - számolt be a Magyar Nemzet.

Elterjedt nézet, hogy ne tegyük az ételt a mikrohullámú sütőbe műanyag edényben, mert annak részecskéi a hő hatására keveredhetnek az étellel. De mi történik azokkal a műanyag csomagolásokkal, amelyeket a szállítás, tárolás során különböző hatások, például UV-fény, mikrohullám vagy magas hőmérséklet ér?

Kioldódhatnak-e a csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?

Erre volt kíváncsi egy fiatal magyar kutatócsapat, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Wessling Nonprofit Kft. által létrehozott laboratórium.

Károsak a műanyag-csomagolások?
Károsak a műanyag-csomagolások?

A kutatók abból indultak ki, hogy az Európai Unióban rendeleti szinten szabályozzák az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokhoz használható adalékok körét, ezek élelmiszerekbe való kioldódásának határértékével együtt.

Ám a műanyagokból kioldódhatnak olyan vegyületek is, amelyek „nem tervezetten” kerültek a csomagolóanyagba - például a gyártáskor vagy a szállítás, tárolás, felhasználás során. Ezek egészségi kockázatot jelenthetnek a fogyasztónak.

A kutatók a kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerrel érintkezésbe kerülő tárgyakat szélsőséges körülmények között vizsgálták, így 50-70 Celsius-fokon tárolták egy hétig, három napig UV-fénynek tették ki, továbbá mikrohullámú sütőben is melegítették.

Az derült ki, hogy

a vizsgált műanyag termékek biztonságosak maradnak az említett hatások ellenére is.

Az élelmiszerek műanyag csomagolásának kioldódása továbbra is fontos kutatási terület, de úgy tűnik, amiatt egyelőre nem kell aggódnunk, hogy a szállítás és a tárolás során káros anyag kerülne a szervezetünkbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!