eur:
394.02
usd:
368.09
bux:
65732.34
2024. április 23. kedd Béla
Káros lehet az ételek műanyag csomagolása

Káros lehet az ételek műanyag csomagolása

Az ételek műanyag-csomagolásából kioldódhatnak olyan vegyületek, amelyek egészségi kockázatot jelenthetnek a fogyasztóknak. Egy fiatal magyar kutatócsapat azt vizsgálta, hogy van-e a csomagolóanyagnak káros hatása - számolt be a Magyar Nemzet.

Elterjedt nézet, hogy ne tegyük az ételt a mikrohullámú sütőbe műanyag edényben, mert annak részecskéi a hő hatására keveredhetnek az étellel. De mi történik azokkal a műanyag csomagolásokkal, amelyeket a szállítás, tárolás során különböző hatások, például UV-fény, mikrohullám vagy magas hőmérséklet ér?

Kioldódhatnak-e a csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?

Erre volt kíváncsi egy fiatal magyar kutatócsapat, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Wessling Nonprofit Kft. által létrehozott laboratórium.

Káros lehet az ételek műanyag csomagolása

A kutatók abból indultak ki, hogy az Európai Unióban rendeleti szinten szabályozzák az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokhoz használható adalékok körét, ezek élelmiszerekbe való kioldódásának határértékével együtt.

Ám a műanyagokból kioldódhatnak olyan vegyületek is, amelyek „nem tervezetten” kerültek a csomagolóanyagba - például a gyártáskor vagy a szállítás, tárolás, felhasználás során. Ezek egészségi kockázatot jelenthetnek a fogyasztónak.

A kutatók a kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerrel érintkezésbe kerülő tárgyakat szélsőséges körülmények között vizsgálták, így 50-70 Celsius-fokon tárolták egy hétig, három napig UV-fénynek tették ki, továbbá mikrohullámú sütőben is melegítették.

Az derült ki, hogy

a vizsgált műanyag termékek biztonságosak maradnak az említett hatások ellenére is.

Az élelmiszerek műanyag csomagolásának kioldódása továbbra is fontos kutatási terület, de úgy tűnik, amiatt egyelőre nem kell aggódnunk, hogy a szállítás és a tárolás során káros anyag kerülne a szervezetünkbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×