eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ritka ragadozó született itthon

Három fehér oroszlán (Panthera leo krugeri) született a Nyíregyházi Állatparkban.

A január 8-án világra jött oroszlánokat eddig nem mutatta be a park, mivel a szakemberek sem tudták, hogy anyjuk képes lesz-e felnevelni a kölyköket. A tenyészpár tavaly augusztusban született, Kókusz névre keresztelt utódát az anyaállat nem tudta táplálni, így a kicsit a gondozóknak kellett felnevelni - mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezető-szóvivője az újságíróknak.

Az oroszlánpár - a holland származású hím állat, Inkosi és társa, a korábban Csehországból érkezett Binti - 2015 óta él együtt a sóstógyógyfürdői állatparkban. Nászukból eddig Kókusz, illetve a januárban világra jött hármas ikrek születtek. A két nőstény és a hím kölyök kedden kezdett ismerkedni a kifutóval anyja és apja társaságában. Jelenleg még anyatejjel táplálkoznak, de egy hónapon belül teljesen átállnak majd a ragadozó életmódra.

A szakemberek a korábbi tapasztalatok alapján joggal tartottak attól, hogy a nőstény mit fog tenni a második alommal, fogja-e őket nevelni, vagy nem, de aggodalmuk eloszlott, amikor a kifutóban a szülők igazi családapaként és családanyaként viselkedtek, igyekeztek védeni a kicsiket a kíváncsiskodó látogatók elől - mondta Révészné Petró Zsuzsa.

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti, "a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek."

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride könyve, a The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat, köztük két ivarérett állat és most már a tavalyi kölyökkel együtt négy utódjuk is a Nyíregyházi Állatparkban látható.

A nyíregyházi tenyészpár eleinte normál színezetű fajtársaikkal élt közös csapatban, majd külön kifutóba kerültek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fehér utódjuk szülessen, ugyanis csak abban az esetben lesz világos bézs bundájú a kölyök, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×