Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világ legszebb tetőkertjei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Úgy tűnik, manapság nem kapnak kellő figyelmet a tetőkertek - talán azért, mert a földről kevésbé látszanak. Ugyanakkor a tetőkertek ékes példái annak a mai törekvésnek, aminek jegyében manapság a természetet az égre emeljük. A BBC A szigetek az égen című új albumból válogatott.

Fichtebunker, Berlin

Tervező: Verde Gartengestaltung

Fichtebunker
Fotó: Cordia Schlegelmilch

1876-ban Berlinben építették azt a gáztárolót, amelynek a város utcai gázlámpáinak működtetéséhez szükséges gáz tároltása volt a feladata. Az épületet a második világháború idején óvóhellyé alakították át, ma pedig lakások vannak benne. A Fichtebunker az egyetlen megmaradt példánya ennek az épülettípusnak. Az épület tetejére épített fémkupolában 13 lakást és tetőkerteket alakítottak ki - olvasható a BBC honlapján.

Függőleges erdő, Milánó

Tervező: Stefano Boeri

Milánó
Fotó: Laura Cionci

„A függőleges erdő egy torony a fáknak, amelyben emberek laknak” - a nagyváros újraerdősítésének része. Az itt található 800 fa és 5 ezer cserje sík terepen egy 7 ezer négyzetméteres erdőben található növényzet mennyiségével egyezik meg. A tornyot nemcsak 460 lakónak, hanem 1600 madárnak és pillangónak is tervezték.

Central Park, New York

Tervező: Gunn Landscape Architecture

Central Park1
Fotó: Donna Dotan Photography

A Central Park zöldje folytatódik az Upper West Side-on álló épület tetején. Ez a nagyváros felett meghúzódó titkos oázis egy olyan meghitt és diszkrét helyet biztosít, ahova bármikor el lehet rejtőzni a városi forgatag elől. A tetőkertek értékes plusz zöld területet biztosítanak a földfelszíntől több méteres magasságban.

Hedonista tetőkert, Koppenhága

Tervező: JDS Architects

Hedonista tetőkert
Fotó: Julien Lanoo

A brüsszeli építészek abból a problémából indultak ki, hogy sok lakáshoz nem tartozik udvar. Ezért megtervezték az általuk „hiányzó kertnek” nevezett tetőkertet: amelyen egy játszótér, egy füves domb és egy kültéri konyha is helyet kapott – magasan a város felett.