Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így vészeljük át a durva mínuszokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban hideg idő várható, ami számos veszélyt rejt magában. A balesetek és tűzesetek megelőzése érdekében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőző óvintézkedéseket javasol.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tüzelő- és fűtő berendezések fokozott használata során minden esetben be kell tartani a használati szabályokat, valamint kizárólag megfelelő tüzelőanyagot használjanak az emberek. Fontos továbbá, hogy a nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használata során még rendkívül hideg időjárás esetén is biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, mert ennek hiányában veszélyes koncentrációban alakulhat ki szén-monoxid.

Valamennyi közlekedési ágazatra hatással van a rendkívül hideg időjárás, ezért hosszabb menetidőkre és fennakadásokra kell számítanunk. Csak a téli időjárási körülményeknek felkészített gépjárművel induljunk útnak és a megszokottnál több üzemanyagot tankoljunk – tanácsolják.

A közműszolgáltatásokat közvetlenül és közvetve is érintheti a jóval a fagypont alatti hőmérséklet, ezért esetleges átmeneti kimaradásokra, akadozásra is lehet számítani – figyelmeztetnek.

A tartósan fagypont alatti hőmérséklet kedvez a nyílt vízfelületek jegesedésének, a befagyott vizek szabadidős programoknak adnak helyet. Fontos tudni azonban, hogy csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság mellett biztonságos a jégen tartózkodás, beszakadás esetén pedig azonnal a tűzoltók segítségét kell kérni.

Azt is közölték, hogy haszonállatok elhelyezéséül szolgáló épületek fűtőberendezéseire kiemelt figyelmet kell fordítani, valamint a szabadban tartott állatok ivóvizének jegesedését is időről időre meg kell szüntetni.

Érdemes a mobiltelefont otthon és lehetőség szerint útközben is feltöltött állapotban tartani, és használni a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ), valamint a hatósági, a szolgáltatói és a meteorológiai tájékoztatókat követni – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.