eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Pécsi bravúr: először végeztek egynapos csípőprotézis-műtétet

Először végeztek egynapos csípőprotézis-műtétet Magyarországon, az operáció szerdán volt a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai és kézsebészeti klinikáján - tudatta a beavatkozást végző orvos.

Bűcs Gábor tanársegéd, osztályvezető elmondta: a műtét komplikációmentes volt, a 60 év körüli férfibeteg már szerdán elhagyhatta az intézményt.

Az orvos utalt arra: az aznapi vagy másnapi hazabocsátás lehetőségét megteremtő csípőprotézis-beültetéseknek évtizedes hagyománya van az Egyesült Államokban és nyugat-európai országokban, Magyarországon mára sikerült megteremteni a beavatkozáshoz szükséges szakmai és technikai feltételeket.

Az eljárás lényege, hogy kombinált altatás-érzéstelenítés után a csípőizületet az izom átvágása, a csontról való leválasztása nélkül közelítik meg. A páciens így 1-2 hét helyett 1-2 napot tölt kórházban, rehabilitációja 3-4 hónapról 3-4 hétre rövidül.

Bűcs Gábor rámutatott: a betegnek mindez kisebb megterheléssel jár, akár egy hónap múlva munkába állhat, az egészségügyi intézmény pedig pénzt takaríthat meg a kórházi tartózkodási idő csökkenésével.

Az orvos felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a beavatkozásra nem minden páciens alkalmas, az egy szűk betegpopuláción végezhető el. Az operációt komoly felkészítés előzi meg, amelynek része a rendszeres gyógytorna is.

Megjegyezte, az izületi kopás és combnyaktörés miatt szükségessé váló csípőprotézis-műtétekből évente 150-200-at végeznek a Pécsi Tudományegyetemen. A kopásos, degeneratív betegségben szenvedőknek általában egy évet kell várniuk a beavatkozásra a baranyai megyeszékhelyen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×