Oroszi Beatrix elmondta, elősegíti a rezisztencia kialakulását az is, hogy nemcsak az egészségügyben, hanem a mezőgazdaságban, az állattenyésztés során is használnak antibiotikumot gyógyításra, fertőzések megelőzésére, vagy akár a gyorsabb hizlalásra is. Ezek az antibiotikum maradványok később fellelhetők a vizekben és bekerülhetnek a szervezetbe az élelmiszereken, húson, tejen, tojáson keresztül is.
A rezisztencia túlzott, vagy nem megfelelő dózisú antibiotikum használat során is kialakulhat - mutatott rá. Az őszi-téli tipikus betegségeket, mint a nátha és az influenza, vírusok okozzák, az antibiotikum ezek ellen nem hat, így fölösleges bevenni.
Elmondta azt is, hogy az ellenálló baktériumok és a szuperbaktériumok egészséges szervezetet nem betegítenek meg általában, jobban fenyegetik a legyengült, krónikus betegségben szenvedőket.