eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így halsz bele a sok munkába!

Bocsánatot kért egy japán egyetem, amiért egyik professzora fitymáló megjegyzést tett azon honfitársaira, akik belehalnak a munkahelyi túlhajszoltságba.

A Muszasino Egyetem professzora - egy volt üzletember - egy internetes kommentben szánalmasnak nevezte, hogy valaki a túlmunkába haljon bele. A bejegyezés hatalmas felháborodást váltott ki az online közösségben, és bár időközben törölték, az egyetem szerdán közleményben kért bocsánatot a bántó megjegyzésért, amely - mint hangsúlyozták - semmilyen módon nem tükrözi az egyetem véleményét.

A professzor az után bagatellizálta a problémát, hogy a japán kormány a napokban - az ország történetében első ízben - úgynevezett Fehér könyvet tett közzé a Japánban karosinak nevezett jelenségről, a munkavállalók mértéktelen túldolgoztatásáról, amely nem ritkán halálhoz vezet.

A jelentés szerint a japán cégek 23 százalékánál fordul elő, hogy az állományban lévő munkatársak havi 80 óránál is többet túlóráznak, sőt a munkáltatók 12 százalékánál a 100 órát is meghaladja a havi túlmunka.

A kormány 10 ezer vállalatot kérdezett meg a túlmunkáról, választ 1743 munkáltatótól és 20 ezer munkavállalótól kapott.

A Fehér könyv szerint a japán egészségügyi, népjóléti és munkaügyi minisztérium a márciussal zárult 2015-ös költségvetési évben 93 öngyilkosságot vagy öngyilkossági kísérletet ismert el karosiként, vagyis munkahelyi gondokkal összefüggőnek.

A kormányjelentés ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a rendőrség és a miniszterelnöki hivatal adatai szerint tavaly 2159, a munkavállalással összefüggő öngyilkosság történt az országban, vagyis a munkaügyi minisztérium által karosinak elismert esetek csak a jéghegy csúcsát jelenthetik.

A karosiról szóló első Fehér könyv azért készült, mert egy 2014 novemberében hatályba lépett törvény az állam feladatává tette a munkahelyi túlhajszoltság okozta halálestek és öngyilkosságok megelőzését.

A jogszabály kötelezi a kormányt, hogy rendszeresen tájékoztassa a parlamentet a karosihelyzetről és arról, milyen intézkedéseket tesz a túlmunka okozta halálozások megakadályozására, ugyanakkor nem tartalmaz semmiféle szabályozást vagy szankciót.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×