eur:
394.41
usd:
369.49
bux:
65741.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ezért boldogabbak a brit nők

Sokkal boldogabbak a brit nők a nőiségükkel ma, mint hetven évvel ezelőtt - derült ki a BBC legújabb közvélemény-kutatásából. Tíz nőből kilenc örül, hogy nőnek született, míg 1947-ben a brit nőknek csak a fele érzett így.

Az 1004 nő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a nők pozitívabban állnak a házassághoz is: 42 százalékuk gondolja úgy, hogy a nők és a férfiak egyenlő mértékben adják fel szabadságukat a házassággal. Egy 1951-es kutatás alkalmával megkérdezett nőknek - és férfiaknak - csak a negyede érzett így.

A kutatók a házasságról, családi életről, pénzről, munkáról, szexről és megjelenésről alkotott vélemények változására voltak kíváncsiak.

A résztvevők 87 százaléka mondta azt, hogy ha visszamehetne az időben, ugyanazzal a partnerrel kötne házasságot. 1949-ben is ugyanezt a kérdést tette fel a Gallup intézet, akkor a nőknek és a férfiaknak is 77 százaléka válaszolt ugyanígy.

Hatvan százalékos foglalkoztatottság mellett a nők kétszer annyian dolgoznak most, mint 1951-ben - derült ki a felmérésből. A nők között a legtöbbet aggódók a 25 és 34 év közöttiek, akik elsősorban saját és családjuk egészsége és a megélhetésük miatt aggódnak, valamint attól félnek, hogy idős korukra nem lesz elég pénzük.

A kutatás a BBC rádió Woman's Hour című műsora fennállásának 70. évfordulója alkalmából készült.

"Izgalmas látni egy ilyen őszinte közvélemény-kutatás eredményeit, hallani a nők véleményét családról, munkáról és kapcsolatokról, és látni, mi változott és mi nem változott az elmúlt hetven évben" - mondta Alice Feinstein, a Woman's Hour programszerkesztője.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×