Így beszélget egy óriáspanda és gondozója

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 19. 20:50
A szecsuani Csengtuban lévő óriáspanda-tenyésztő központban élő, Meng Lan nevű óriáspanda és gondozója "beszélgetésének" felvétele terjed a kínai Sina Weibo mikroblogon.

A "fajok közötti beszélgetés" videóját a múlt héten több mint 30 ezren osztották meg és nagyjából 60 ezren nyomták meg a tetszik-gombot.

A beszélgetés úgy kezdődik, hogy a gondozó szecsuani dialektusban panaszkodni kezd Meng Lan súlyára, miközben a játszótérre cipeli az állatot: "Több mint 30 kilogramm vagy!"

A panda erre válaszul annyit mond, hogy "öm". Ezután a gondozó többször is duci babának nevezi, az állat mindannyiszor ugyanazt feleli neki.

"Nem bírlak tovább cipelni. Menj a saját lábadon!" - teszi le végül az állatot, ám ez ekkor egy nagyot kiált és nem hajlandó megmozdulni.

A netes kommentelők szerint úgy tűnik, mintha a panda értené a szecsuani nyelvjárást.

Csang Hemin, a kínai óriáspanda-kutató központ munkatársa szerint az "öm" a panda boldogságát fejezi ki. A központ állatkórházának vezetője szerint az óriáspandák megértik a hozzájuk egész nap beszélő gondozók egyszerű szavait.

A kutatóközpont munkatársai az óriáspandák 13 különböző hangadását fejtették meg annak a kommunikációs projektnek a keretében, amelyet 2010-ben kezdtek el. Ha megértik a nyelvüket, az segíthet megóvni az állatokat, különösen a szabadon élőket.