Ránk szakad az ősz!

InfoRádió
2016. szeptember 15. 18:22
Az elmúlt időszak nyáriasan meleg, nagyrészt napos időjárását okozó magasnyomású légköri képződmény lassan leépül térségünk fölött, szombaton délnyugat felől egy légörvény és hidegfrontja éri el a Kárpát-medencét. Lassan őszire fordul az idő.

Szombatra virradó éjszaka nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és délelőtt is nagyrészt erősen felhős idő várható. Többfelé alakul ki zápor, zivatar. A déli óráktól délnyugat felől csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. A szél délnyugatiról mind nagyobb területen északnyugatira fordul, és elsősorban a Dunántúlon többfelé megerősödik.

Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton 21, délkeleten 27 fok körül valószínű.

Vasárnap keleten változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, a Dunántúlon több felhő, kevesebb napsütés valószínű. Az Alföldön néhol, másutt elszórtan várható záporeső, nyugaton esetleg zivatar is lehet. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul.

A jövő hét elején délnyugat felől egy újabb, a szombatinál erősebb ciklon érheti el a Kárpát-medencét, amely többfelé akár kiadós esőzést is okozhat. A lehűlés folytatódik, ahogy az a Budapestre vonatkozó fáklyadiagramról is leolvasható.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat