eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Budapest hátul kullog, Bécs vezet

Az Európai Unió 28 fővárosa közül Bécs lakosai voltak a legelégedettebbek lakhelyük kulturális intézményeivel 2015-ben - derül ki az Eurostatnak a kulturális örökség napjai alkalmából készített új felméréséből, amelyben Budapest a 17. helyen végzett.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának felmérése szerint az európai fővárosok lakói általában elégedettek a különféle kulturális létesítményekkel, koncerttermekkel, színházakkal, múzeumokkal és könyvtárakkal. A 28 főváros közül 27 esetében az elégedett válaszadók aránya meghaladta az 50 százalékot.

A lista élén Bécs végzett 97 százalékos elégedettséggel, de Helsinki, Prága és Stockholm elégedett lakosainak aránya is elérte a 90 százalékot. A felmérés utolsó helyén Málta fővárosa, Valletta áll, ahol a megkérdezettek alig 34 százaléka volt elégedett a helyi kulturális intézményekkel tavaly.

Az utolsók között szerepel még a ciprusi Nicosia 58 százalékos, Lisszabon 59 százalékos, Athén 62 százalékos, Madrid 64 és Róma 65 százalékos elégedettséggel. Budapesten a válaszadók mintegy 80 százaléka volt elégedett a helyi kulturális létesítményekkel.

Az előző, 2012-es felmérés óta leginkább Athénban és Szófiában nőtt az elégedett lakosok aránya, a görög főváros lakói közül nyolc, míg a bolgár főváros lakosai közül hét százalékkal többen voltak elégedettek, mint négy évvel ezelőtt. A városuk kulturális intézményeivel elégedett válaszadók arányának visszaesése leginkább Nicosia (kilenc százalékkal), Madrid és Ljubljana (hat százalékkal), valamint Amszterdam és London (négy százalékkal) esetében volt szembetűnő a felmérés szerint.

Az Eurostat felmérése a fővárosokkal együtt összesen 83 európai településre terjedt ki. A vidéki városok közül a legmagasabb, 93 százalékos elégedettséget Lipcsében, Grazban és Malmőben mérték, őket München és Krakkó követte 93 százalékkal - derül ki az összegzésből.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×