eur:
394.21
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Eddig tart a szeptemberi nyár!

Folytatódik a szeptemberi nyár: a következő 6-8 napon nagyrészt száraz, nyáriasan meleg időre lehet számítani, legfeljebb a hétvégén alakulhat ki néhol rövid ideig tartó záporeső. Ideális lesz tehát az idő a mezőgazdasági munkákhoz, a termés éréséhez, a szürethez.

Vasárnap, hétfőn és kedden országos csapadék áztatta a felső rétegeiben korábban egyre jobban kiszáradt talajt. Általában 10 és 20 mm közötti csapadék hullott, jellemzően olyan intenzitással, mely lehetővő tette a víz talajba szivárgását. A kevesebb csapadék a Budapest-Szolnok-Szeged vonal térségében fordult elő. A lehullott eső igen jótékonyan hatott a növénykultúrák többségére, a talaj vízkészletére: a legfelső 20 cm-es réteg a legtöbb helyen teljesen átnedvesedett, de az 50 cm-es réteg nedvességtartalma is többnyire 50% fölötti. Ez a már elvetett repcére, de az ez után tervezett vetéshez történő talajelőkészítéshez is ideális feltételeket teremt.

A következő napokban alig lesz időjárás változás, folytatódik a nyárias idő, délutánonként 30 fok körüli csúcshőmérséklettel, hajnalonta 15 fok körüli minimummal. A hőmérséklet a maximumát derült időben 15, 16 óra körül, míg minimumát 5, 6 óra körül veszi föl. A levegő nedvességtartalma éjszakánként a völgyekben, a vizes területek környezetében átmenetileg 80% fölé emelkedik, míg napközben 50%, de sokfelé 40% alá csökken majd.

Jelentősebb csapadék nem várható, legfeljebb szombaton a déli és nyugati részeken, vasárnap az ország egész területén, hétfőn a déli országrészben alakulhat ki délutáni zápor, zivatar. A csapadék valószínűsége azonban alacsony, az érintett területeknek is csupán 10-20%-án várható.A talaj így folyamatosan száradni fog a következő napokban.

Alapvetően napos idő várható, inkább csak a hétvégén lehet valamivel több felhő az égen. Ez kedvező körülményeket teremt a napraforgó betakarításához szükséges nedvességtartalom eléréséhez, és a gyümölcsökben, a szőlőben pedig az ideális cukorfok kialakulásához.

Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás (5-25 km/h), csak időnként várhatók élénk széllökések. Az esetleges zivatar környezetében azonban átmenetileg viharost elérő (60 km/h) szél is előfordulhat.

Változás az időjárásban előre láthatólag majd a jövő hét végén valószínű.

Forrás: met.hu

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×