eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ha nem hall jól a gyerek, nem tud jól tanulni

A rossz látás vagy hallás magatartási problémákat okozhatnak, illetve ronthatják a fiatalok teljesítményét az iskolában - figyelmeztettek az InfoRádió által megkérdezett szakemberek.

Nem érdemes az iskolakezdés előtt megkezdeni a gyerekeknél az átállást a korai kelésre – mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, Purebl György.

„Nyomás nélkül úgysem megy az átalakulás, a gyerekek pedig annyira rugalmasak még a biológiai ritmusaikban, hogy bőven elég akkor elkezdeni. Egy-két napig kialvatlanok lesznek, majd utána belerázódnak. De nem kell erre előre rágörcsölni, azért sem, mert ha elkezdünk az alvás köré feladatokat és szorongásokat kiépíteni – például azzal, hogy azt mondjuk neki, hamarabb el kell aludnia – akkor sem fog hamarabb elaludni, amikor már kellene” - fogalmazott a docens.

Purebl György hozzátette, még kamaszkorban is átlagosan 9-10 óra alvást igényelnek a fiatalok. A jó alváshoz szükség van arra, hogy ébredés után rendesen reggelizzenek a gyerekek – folytatta.

Az első osztályba készülő gyerekeknek kötelező szemészeti szűrővizsgálaton részt venniük – közölte Szigeti Andrea, az egyetem Szemészeti Klinikájának szakorvosa az InfoRádióban.

„Ezt a szemészeti szűrővizsgálatot a védőnő és a gyerekorvos végzi az alapellátásban. Iskolába menet előtt, óvodás korban többször meg kell nézni a látóélességet a gyerekeknél. Ha bármi probléma felmerül, akkor a gyereket továbbküldik a gyerekszemészeti szakrendelésre” - mondta a szakorvos.

Ha a fiatal esténként fejfájásra panaszkodik, a könyvbe bújva olvas, sokat hunyorog, jó, ha szakorvos is megvizsgálja – tanácsolta Szigeti Andrea.

Iskolakezdés előtt érdemes fülészeti vizsgálatra is elvinni a gyermekeket, mert a rossz hallás nagymértékben ronthatja a teljesítményt - mondta a Szent Imre Kórház fül-orr-gégészeti profilvezető főorvosa, Noszek László.

„Egy rosszul halló gyerekről azt gondolhatják a tanárok, hogy figyelmetlen, fegyelmezetlen, vagy nem elég jók a képességei, holott csak nem hall. Ez a későbbiekben is kihathat a teljesítményére, negatívan befolyásolva azt” - fogalmazott a főorvos.

A beszédhibák hátterének egy részében is hallásproblémák állhatnak – figyelmeztetett Noszek László.

„Ha bizonyos hangzókat nem jól ejt a gyermek, akkor ennek a hátterében lehet a hallásprobléma” - mondta a fül-orr-gégész.

A szülő számára figyelmeztető jel lehet, ha a gyerek rendszeresen nagyon hangosan hallgatja a tévét, vagy ha nem reagál a felnőttek mondataira – tette hozzá a Szent Imre Kórház fül-orr-gégészeti profilvezető főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×