Így bátorítaná a szoptatást a WHO

InfoRádió / MTI
2016. július 30. 08:00
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szoptatásról készített fotók - brelfik - megosztása jól szolgálja a szoptatásról kialakult stigmák ledöntését, az anyatejes táplálás fontosságának terjesztését.

"Teljes mértékben bátorítjuk a brelfik küldését" - hangoztatta Fadela Chib, a WHO szóvivője pénteken, amikor a szoptatásról készült fotóknak a közösségi médiában való terjedéséről kérdezték.

Augusztus elsején kezdődik világszerte a szoptatás hete, és az ENSZ azt akarja elérni, hogy minél több ember beszéljen a szoptatásról, hogy javuljon a csecsemők táplása szerte a világon - tette hozzá Christophe Boulierac, az ENSZ Gyermekalapjának (UNECEF) szóvivője.

Az illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy 77 millió újszülöttet, a világra jött babák több mint felét nem szoptatják a születése utáni első órában, ezáltal megfosztják őket alapvető tápanyagoktól, antitestektől és az anyával való testi érintkezéstől, ami létfontosságú a későbbi betegségek és a korai halálozás elkerülésére.

Hétszer nagyobb a kockázata a fertőzésektől való halálozás kockázatának azon csecsemők esetében, akiket egyáltalán nem szoptatnak azokhoz viszonyítva, aki legalább hathónapos korukig kapnak anyatejet. Évente több mint 800 ezer életet lehetne megmenteni, ha életük első hat hónapjában a csecsemők csupán anyatejet kapnának. A hathónaposnál fiatalabb csecsemők 43 százaléka szopik világszerte - közölte a UNICEF.