Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A fogszabályozás ma trendi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több gyerek használ fogszabályzót, elfogadottsága sokat nőtt az elmúlt időben - mondta a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa. Kaán Miklós hozzátette: a gyermek 7-9 éves korától van lehetőség fogszabályozásra.

„Az elmúlt években divat lett fogszabályzó készüléket viselni. 20-30 évvel ezelőtt még inkább kínosnak, kellemetlennek gondolták a gyerekek, ha fogszabályzót kellett hordani, de manapság trendi” - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

Hozzátette: 18 éves kor alatt, egészen pontosan az érettségiig, támogatja a társadalombiztosítás a fogszabályzó kezeléseket és az egyszerűbb alapkészülékeket. Orvosi munkadíj nincs, több fontos kiegészítő elem és speciális készülékek azonban nem tartoznak a támogatási körbe.

„A rendellenesség jellegétől függ, hogy érdemes-e fogszabályzót csináltatni. Enyhébb esztétikai eltérések esetén nem feltétlenül kell már korai életkorban elkezdeni a kezelést. De sok olyan rendellenesség létezik, ami funkcionális problémákat okoz és összefügg az állcsontok fejlődési rendellenességeivel” - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem adjunktusa.

Mint mondta, fogszabályozás esetén nemcsak a fogakat szabályozzák, hanem sok esetben az állcsontok helyzetbeli és méretbeli rendellenességeivel is foglalkoznak.

„Ezeket a rendellenességeket legjobban korai vegyesfogazati időszakban lehet kezelni, a súlyosabb rendellenességeket pedig már 7-10 éves kortól. Ha csak arról van szó, hogy a gyermeknek nem állnak egészen szabályosan és szépen a fogai, azzal nem érdemes ennyire sietni, meg lehet várni a maradó fogazat kialakulását” - fogalmazott Kaán Miklós.

A Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint a legkedvezőbb időszak fogszabályozásra, amíg a gyerekek növekedésben vannak, ilyenkor szinte mindenfajta rendellenességet meg lehet oldani. Ez lányoknál hamarabb, 11-13 éves korban befejeződik, fiúknál kitolódik 14-16 éves korig.

„Később is lehet fogszabályzó kezeléseket végezni, akár felnőttkorban is, de akkor már csak elsősorban egyszerűbb rendellenességeket tudunk megoldani, a fogakat tudjuk mozgatni. A komplexebb, állcsontok fejlődésével összefüggő rendellenességeket idősebb életkorban nem tudjuk kezelni, de fogszabályozni lehet még 30-40 éves pácienseknél is” - jegyezte meg az adjunktus.

Kaán Miklós azt mondta, a szülők minél korábban szeretnének gyermeküknek állandó, rögzített készüléket, ám ezek csak maradó fogazatra ragaszthatók fel, 12-13 éves korban.

„Ha ezt megelőzőleg is szükség van kezelésekre, akkor vagy speciális tágító készüléket alkalmazunk vagy kivehető éjszakai készülékeket. De ezt a fogszabályozó orvosnak kell eldönteni” - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.