eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A fogszabályozás ma trendi

A fogszabályozás ma trendi

Egyre több gyerek használ fogszabályzót, elfogadottsága sokat nőtt az elmúlt időben - mondta a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa. Kaán Miklós hozzátette: a gyermek 7-9 éves korától van lehetőség fogszabályozásra.

„Az elmúlt években divat lett fogszabályzó készüléket viselni. 20-30 évvel ezelőtt még inkább kínosnak, kellemetlennek gondolták a gyerekek, ha fogszabályzót kellett hordani, de manapság trendi” - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

Hozzátette: 18 éves kor alatt, egészen pontosan az érettségiig, támogatja a társadalombiztosítás a fogszabályzó kezeléseket és az egyszerűbb alapkészülékeket. Orvosi munkadíj nincs, több fontos kiegészítő elem és speciális készülékek azonban nem tartoznak a támogatási körbe.

„A rendellenesség jellegétől függ, hogy érdemes-e fogszabályzót csináltatni. Enyhébb esztétikai eltérések esetén nem feltétlenül kell már korai életkorban elkezdeni a kezelést. De sok olyan rendellenesség létezik, ami funkcionális problémákat okoz és összefügg az állcsontok fejlődési rendellenességeivel” - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem adjunktusa.

Mint mondta, fogszabályozás esetén nemcsak a fogakat szabályozzák, hanem sok esetben az állcsontok helyzetbeli és méretbeli rendellenességeivel is foglalkoznak.

„Ezeket a rendellenességeket legjobban korai vegyesfogazati időszakban lehet kezelni, a súlyosabb rendellenességeket pedig már 7-10 éves kortól. Ha csak arról van szó, hogy a gyermeknek nem állnak egészen szabályosan és szépen a fogai, azzal nem érdemes ennyire sietni, meg lehet várni a maradó fogazat kialakulását” - fogalmazott Kaán Miklós.

A Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint a legkedvezőbb időszak fogszabályozásra, amíg a gyerekek növekedésben vannak, ilyenkor szinte mindenfajta rendellenességet meg lehet oldani. Ez lányoknál hamarabb, 11-13 éves korban befejeződik, fiúknál kitolódik 14-16 éves korig.

„Később is lehet fogszabályzó kezeléseket végezni, akár felnőttkorban is, de akkor már csak elsősorban egyszerűbb rendellenességeket tudunk megoldani, a fogakat tudjuk mozgatni. A komplexebb, állcsontok fejlődésével összefüggő rendellenességeket idősebb életkorban nem tudjuk kezelni, de fogszabályozni lehet még 30-40 éves pácienseknél is” - jegyezte meg az adjunktus.

Kaán Miklós azt mondta, a szülők minél korábban szeretnének gyermeküknek állandó, rögzített készüléket, ám ezek csak maradó fogazatra ragaszthatók fel, 12-13 éves korban.

„Ha ezt megelőzőleg is szükség van kezelésekre, akkor vagy speciális tágító készüléket alkalmazunk vagy kivehető éjszakai készülékeket. De ezt a fogszabályozó orvosnak kell eldönteni” - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×