Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szűrni kell a kismamák szűrővizsgálatairól keringő információkat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ne az internetről tájékozódjanak a kismamák a várandósság alatt esedékes szűrővizsgálatokról, mert sok a téves információ olvasható a világhálón. A szűrésekről sok tévhit is kering.

A szűrővizsgálatok pontosságával kapcsolatban élnek leginkább tévhitek a kismamák körében, holott be kell látni, hogy a modern eszközökkel végzett szűrések sem képesek arra, hogy mindent kiderítsenek még születése előtt a magzatról – összegezte a PrenaTest Központ genetikusa. Elekes Tibor elmondta, hogy egy általános ultrahang-vizsgálat csak az alapinformációkat mondja el a kisbabáról.

„Szűr az általános fejlődési rendellenességek szempontjából, nézi a szívfejlődési rendellenességeket, és a vizsgálja a kromoszóma rendellenességre utaló eltéréseket, de nem képes olyan mértékben felismerni a leggyakoribb kromoszóma rendellenességeket, mint a DNS-tesztek, például az anyai vérből működő prenatális teszt, illetve a magzatvíz- vagy méhlepény mintavétel.”

A genetikus azt mondta, míg a magzatvízből vagy méhlepényből vett minta alapján csaknem százszázalékos pontossággal jelezhető a Down- vagy az Edwards-kór, addig ez a módszer sem alkalmas a csak egy gént érintő fejlődési rendellenességek kimutatására. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta a Down-kór szűrés fontosságát.

„A harmadik leggyakoribb tévhit, hogy csak azoknak érdemes a szűrést kérni, akiknek a családjában előfordul Down-szindrómás magzat vagy újszülött, hiszen ez alapvetően nem egy öröklődő genetikai szindróma, minden terhességben indokolt lehet a szűrése.”

Elekes Tibor azt tanácsolta, hogy a kismamák ne az internetről tájékozódjanak, ha elbizonytalanodnak, hanem kérjék ki a szakorvos vagy genetikus tanácsát.