eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sok betegségnek állhat góc a hátterében

Bőrelváltozásokat, szemproblémákat de akár ideggyógyászati betegségeket is okozhatnak azok a gócok, amelyek egy állandó gyulladást tartanak fent a szervezetben - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa.

„Góc az, amikor a szervezetben helyileg, kóros, gyulladásos elváltozás található. Ebből gyakran letokolt, avirulens kórokozók jutnak a véráramba, és azon keresztül a távoli szervekben fertőzést, gyulladást okozhatnak. Fül-orr-gégészeti szempontból leggyakoribb ilyen a krónikus mandulagyulladás, az arcüreggyulladás és a krónikus középfülgyulladás, de lehet foggyökér- vagy epehólyag-, de akár féregnyúlvány-gyulladás is okozhat krónikus problémát” - sorolta Krasznai Magda.

Hozzátette: az egyébként ártalmatlan kórokozók időnként aktiválódhatnak, a szervek begyulladhatnak, a kórokozók távoli megbetegedéseket okozhatnak. Bőrgyógyászati elváltozások - dermatitisz, ekcéma, érgyulladás, stb. - alakulhatnak ki, de krónikus hajhullás hátterében is állhat krónikus mandulagyulladás. Penicilin-kezelés előtt gyakran szívizom-, mellhártya-, vesemedence-gyulladást is okozhatott, ízületi problémák is kialakulhattak. Szemészeti, ideggyógyászati betegségek is alakulhatnak ki gócproblémából.

Felismerése

Krónikus mandulagyulladás esetében általában nem fáj gyakrabban a torok, de ha begyullad, akkor a góc, a másodlagos betegség is romolhat. Szerencsés esetben fölvetődik valamilyen összefüggés, és ekkor az orvos megfelelő specialistához küldi a beteget, és akkor a vizsgálat során kiderülhet, mi lehet a háttérben, mi okozza a másodlagos betegséget – mondta el a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×