Sok betegségnek állhat góc a hátterében

InfoRádió
2016. május 16. 13:33
Bőrelváltozásokat, szemproblémákat de akár ideggyógyászati betegségeket is okozhatnak azok a gócok, amelyek egy állandó gyulladást tartanak fent a szervezetben - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa.

„Góc az, amikor a szervezetben helyileg, kóros, gyulladásos elváltozás található. Ebből gyakran letokolt, avirulens kórokozók jutnak a véráramba, és azon keresztül a távoli szervekben fertőzést, gyulladást okozhatnak. Fül-orr-gégészeti szempontból leggyakoribb ilyen a krónikus mandulagyulladás, az arcüreggyulladás és a krónikus középfülgyulladás, de lehet foggyökér- vagy epehólyag-, de akár féregnyúlvány-gyulladás is okozhat krónikus problémát” - sorolta Krasznai Magda.

Hozzátette: az egyébként ártalmatlan kórokozók időnként aktiválódhatnak, a szervek begyulladhatnak, a kórokozók távoli megbetegedéseket okozhatnak. Bőrgyógyászati elváltozások - dermatitisz, ekcéma, érgyulladás, stb. - alakulhatnak ki, de krónikus hajhullás hátterében is állhat krónikus mandulagyulladás. Penicilin-kezelés előtt gyakran szívizom-, mellhártya-, vesemedence-gyulladást is okozhatott, ízületi problémák is kialakulhattak. Szemészeti, ideggyógyászati betegségek is alakulhatnak ki gócproblémából.

Felismerése

Krónikus mandulagyulladás esetében általában nem fáj gyakrabban a torok, de ha begyullad, akkor a góc, a másodlagos betegség is romolhat. Szerencsés esetben fölvetődik valamilyen összefüggés, és ekkor az orvos megfelelő specialistához küldi a beteget, és akkor a vizsgálat során kiderülhet, mi lehet a háttérben, mi okozza a másodlagos betegséget – mondta el a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sok betegségnek állhat góc a hátterében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást