Épül a kerékpárút hosszában Olaszországban!

InfoRádió / MTI
2016. február 25. 21:13
Olyan kerékpárút-hálózat építését tervezi az olasz kormány, amely az Autostrada del Sole autópályához hasonlóan összeköti Észak- és Dél-Olaszországot.

A Velencétől Leccéig vezető kerékpárút építésének projektjére a kormány a következő három évben 91 millió eurót (28,3 milliárd forint) bocsát rendelkezésre - közölte a La Repubblica című napilap.

A Ciclovia del Sole (A Nap kerékpárútja) négy szakaszra tagozódik. Az első, 679 kilométeres út a nyugat-keleti tengelyen halad, Torinót köti össze Velencével. Friuli-Venezia Giulia tartomány már egy ideje az útvonal meghosszabbításán dolgozik Velencétől Triesztig. A második, 400 kilométeres szakasz Veronát köti össze Firenzével. A Közép-Olaszországon áthaladó szakaszt Rómánál egy "biciklis körgyűrűvel" toldják. Dél-Olaszországban elsőként egy 250 kilométeres szakaszon épülne kerékpárút Venosa és a Lecce közelében lévő Villa Castelli között.

A kormány vasút és kerékpárút kombinációját is tervezi. Az új szakaszok a tervek szerint hozzákapcsolódnak az európai kerékpárút-hálózathoz.

Olaszországban 22 millióan kerékpároznak, közülük hétmillióan használják naponta biciklijüket. Az országban azonban mindössze négyezer kilométernyi kerékpárút van egyelőre.