eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezért is kell csökkenteni kell a hús és a tejtermékek fogyasztását

Csak a hús és a tejtermékek fogyasztásának csökkentésével lehet elérni az európai uniós klímacélokat egy svéd tanulmány szerint.

A marha- és bárányhús fogyasztásának legalább ötvenszázalékos csökkentése "nagy valószínűséggel elkerülhetetlen" a klímacélok elérése érdekében - írták a Food Policy című lapban hétfőn megjelent tanulmány szerzői.

Nem kell azonban teljesen lemondani a húsról, a szárnyasok és a disznók tenyésztésének ugyanis nagyon alacsony a károsanyag-kibocsátása - hangsúlyozta Stefan Wirsenius, a göteborgi Chalmers Egyetem gazdaság- és környezetvédelmi kutatói által készített tanulmány egyik szerzője.

A kutatás szerint a tejtermékek is problematikusak. Egy kilogramm fehérje tejtermékből történő előállítása négyszer annyi károsanyag-kibocsátással jár, mintha szárnyashúsból állítanák elő.

Világszerte az Egyesült Államokban és az Európai Unióban fogyasztják a legtöbb sajtot és más tejterméket. "Ha néhány tejterméket növényi eredetű termékkel, például zabtejjel helyettesítenénk, klímacéljainkat jóval könnyebben érnénk el" - fejtette ki Wirsenius.

A technikai fejlődés is segítheti a klímát károsító gázok kibocsátásának csökkentését. Az istállótrágya okozta emisszió például szinte teljesen megszüntethető lenne, ha a pöcegödröket lefednék, a gázokat pedig elégetnék - vélte David Bryngelsson társszerző. A trágyák előállításánál is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, ha a legújabb technológiákat alkalmazzák.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar felelős az Európai Unió üvegházhatású gázkibocsátásának egynegyedéért. A tanulmány szerzői szerint mindkét iparágnak a háromnegyedével kell csökkentenie az emisszió mértékét 2050-ig. Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es értékhez képest húsz százalékkal akarja csökkenteni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×