Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért is kell csökkenteni kell a hús és a tejtermékek fogyasztását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak a hús és a tejtermékek fogyasztásának csökkentésével lehet elérni az európai uniós klímacélokat egy svéd tanulmány szerint.

A marha- és bárányhús fogyasztásának legalább ötvenszázalékos csökkentése "nagy valószínűséggel elkerülhetetlen" a klímacélok elérése érdekében - írták a Food Policy című lapban hétfőn megjelent tanulmány szerzői.

Nem kell azonban teljesen lemondani a húsról, a szárnyasok és a disznók tenyésztésének ugyanis nagyon alacsony a károsanyag-kibocsátása - hangsúlyozta Stefan Wirsenius, a göteborgi Chalmers Egyetem gazdaság- és környezetvédelmi kutatói által készített tanulmány egyik szerzője.

A kutatás szerint a tejtermékek is problematikusak. Egy kilogramm fehérje tejtermékből történő előállítása négyszer annyi károsanyag-kibocsátással jár, mintha szárnyashúsból állítanák elő.

Világszerte az Egyesült Államokban és az Európai Unióban fogyasztják a legtöbb sajtot és más tejterméket. "Ha néhány tejterméket növényi eredetű termékkel, például zabtejjel helyettesítenénk, klímacéljainkat jóval könnyebben érnénk el" - fejtette ki Wirsenius.

A technikai fejlődés is segítheti a klímát károsító gázok kibocsátásának csökkentését. Az istállótrágya okozta emisszió például szinte teljesen megszüntethető lenne, ha a pöcegödröket lefednék, a gázokat pedig elégetnék - vélte David Bryngelsson társszerző. A trágyák előállításánál is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, ha a legújabb technológiákat alkalmazzák.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar felelős az Európai Unió üvegházhatású gázkibocsátásának egynegyedéért. A tanulmány szerzői szerint mindkét iparágnak a háromnegyedével kell csökkentenie az emisszió mértékét 2050-ig. Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es értékhez képest húsz százalékkal akarja csökkenteni.