Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terjed a bénulással járó Guillain-Barré-szindróma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre terjed a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Surinamé-ban és Venezuelában - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentésében.

A zikajárvány kitörése óta az említett öt latin-amerikai országban arról számoltak be, hogy egyre több embernél állapítottak meg Guillain-Barré-szindrómát.
Az idegrendszert érintő károsodás végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart okoz, súlyos esetben teljes bénulást idéz elő.

A WHO megjegyezte, hogy a szindróma okát egyelőre nem tudták megállapítani, különösen annak fényében, hogy az érintett dél-amerikai országokban egyszerre van jelen a zika-, a dengue- és a chikungunyavírus, így nem bizonyítható, hogy a Guillain-Barré-szindróma és a zikavírus közötti kapcsolat.

Hozzátették, Kolumbiában és El Salvadorban nem találtak zikavírust a GBS-szel diagnosztizált emberek szervezetében. Venezuelában a 252 Guillian-Barré-tüneggyüttesben szenvedő között három esetében azonosították a zikavírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikaláz megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani.

A brazil kormány pénteken közölte, az utóbbi tíz napban hat százalékkal, 5079-re emelkedett a gyanú szerint mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.