eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Terjed a bénulással járó Guillain-Barré-szindróma

Egyre terjed a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Surinamé-ban és Venezuelában - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentésében.

A zikajárvány kitörése óta az említett öt latin-amerikai országban arról számoltak be, hogy egyre több embernél állapítottak meg Guillain-Barré-szindrómát.
Az idegrendszert érintő károsodás végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart okoz, súlyos esetben teljes bénulást idéz elő.

A WHO megjegyezte, hogy a szindróma okát egyelőre nem tudták megállapítani, különösen annak fényében, hogy az érintett dél-amerikai országokban egyszerre van jelen a zika-, a dengue- és a chikungunyavírus, így nem bizonyítható, hogy a Guillain-Barré-szindróma és a zikavírus közötti kapcsolat.

Hozzátették, Kolumbiában és El Salvadorban nem találtak zikavírust a GBS-szel diagnosztizált emberek szervezetében. Venezuelában a 252 Guillian-Barré-tüneggyüttesben szenvedő között három esetében azonosították a zikavírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikaláz megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani.

A brazil kormány pénteken közölte, az utóbbi tíz napban hat százalékkal, 5079-re emelkedett a gyanú szerint mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×