Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ausztráliában hemzsegnek a szülőbarát kamaszok!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évtizedes mélypontra csökkent a fiatal dohányosok száma Ausztráliában - derült ki egy új kutatásból, amelynek készítői szerint a dohánytermékekre vonatkozó szigorúbb szabályoknak köszönhető a folyamatos csökkenés.

A Journal of Public Health Research and Practice című folyóiratban közölt felmérés szerint a 12-17 éves ausztrál kamaszok 3,4 százaléka dohányzik napi rendszerességgel.

Ez az eredmény összecseng az ország délkeleti részén fekvő Új-Dél-Wales állambeli 2014-es mutatókkal, amelyek ugyanebben a korcsoportban 6,7 százalékra tették az erős és a gyenge, illetve alkalmi dohányosok arányát. Húsz évvel ezelőtt, vagyis 1996-ban ugyanez az arány még 23,5 százalék volt az államban.

Az elmúlt két évtizedben az ausztrál kormány számos dohányzásellenes intézkedést vezetett be: súlyos adókat vetett ki a dohánytermékekre, füstmentes területeket alakított ki és száműzte a televíziókból a dohánytermékeket népszerűsítő reklámokat. Négy éve pedig egységes csomagolást vezetette be minden dohánytermékre, hogy ezzel is csökkentse azok vonzerejét a fiatalok szemében.

A kutatást vezető Anita Dessaix, az új-dél-walesi rákközpont munkatársa szerint azonban Ausztráliának további intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy megóvja fiataljait a rászokástól és segítsen nekik a leszokásban.