Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kibővül a budapesti akut sebészeti ellátás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áprilistól átalakul a sebészeti ellátás Budapesten. A betegek akkortól nem csak néhány, előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást - mondta el az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben minden kórház sebészeti osztálya 24 órás ügyeletet tart majd, és folyamatosan ellátja az akut és krónikus betegeket a hozzá tartozó területről. Ez áprilistól ugyanúgy történik majd a fővárosban, mint a Budapesten kívüli kórházak esetében - mondta el a szóvivő.

A Népszabadság pénteki számában azt írta, hogy áprilistól megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer, a műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden fővárosi kórháznak meg kell operálnia bármikor a nap folyamán. A változásról az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta az intézményvezetőket.

A lap birtokába került levél szerint a változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti. A jövőben a mentő a beteg állandó lakhelye szerinti illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. Akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, azokat abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lettek.

"Az általános és hasi sebészeti ügyeleti rendszer az érintett kórházi vezetőkkel hónapokkal ezelőtt, előre egyeztetve április 1-jétől úgy alakul át, hogy a betegek Budapesten nem csak néhány, naponta változó, de előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást" - reagált erre Győrfi Pál. Hangsúlyozta, hogy a baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg-ellátás változatlan rendben működik tovább.