eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lassan közelít az influenza

Még nincs influenzajárvány Magyarországon, így még érdemes beadatni a vírus elleni védőoltást - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ megjegyezte: január 4. és 10. között az országban 7400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Hozzátette: az oltás beadása után a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges, így aki a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat arra, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre. Közölte: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és az Egészségügyi Világszervezet közös jelentése szerint december közepén a kontinens északi és déli részén megkezdődött az influenzavírusok terjedése.

Az európai összesítés szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok által beküldött, az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulóktól vett légúti mintákban az 51. héttől kezdődően hétről hétre egyre nagyobb arányban igazolják az influenzavírusok jelenlétét.

A jelentés kitér arra is, hogy a légzőszervi szövődményhez vezető fertőzések többsége az influenza A(H1N1)pdm09 vírushoz köthető. Az elmúlt szezonhoz képest egyelőre jóval kisebb arányban igazolták az influenza A(H3N2) vírus kóroki szerepét. Érdemes kiemelni, hogy az A(H3N2) altípusú influenzavírus jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket, illetve haláleseteket, míg az influenza A(H1N1) vírus inkább a fiatalabbakra, egyébként egészséges felnőttekre veszélyesebb.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 2015/16-os szezonra kifejlesztett influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott influenza vírusokhoz. Az influenza elleni védőoltás ennek megfelelően hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos, vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Aki eddig még nem tette meg, de a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat rá, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre.

A 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást. Az idén is kapható gyógyszertári forgalomban influenza elleni vakcina, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×