Víziló-wellness a téli állatkertben

Infostart
2016. január 10. 19:07
Az elefántok örömmel játszanak a hóban, a gorillák viszont nem szívesen mozdulnak ki hideg időben, a vízilovak pedig egyenesen a meleg termálvíz rabjai a téli időszakban. Hanga Zoltán szóvivő mutatta be a Fővárosi Állat- és Növénykert téli mindennapjait az InfoRádiónak.

"A télies időjárás és a hideg beköszöntével, a havazás természetesen sosem érinti felkészületlenül az állatkertet. Az állatkert másfél évszázada létezik, idén leszünk 150 évesek, tehát ugyanennyi telet megéltünk már" - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hozzátette: nagy számú fűtött állatház van az állatkertben, persze léteznek olyan trópusi vagy szubtrópusi állatok is, amelyeket nem kell ősszel bezárni. Akár elefántokat is ki lehet engedni néhány órára télen a kifutóba, hogy játsszanak a hóban. A télálló állatok esetében pedig a takarmányozására kell odafigyelni.

"A medvék vagy a szibériai tigrisek télállók ugyan, de ez a képességük abból adódik, hogy több energiát használnak fel a testhőmérsékletük fenntartására, tehát az etetésükben, a takarmányozásukban úgy kell eljárnunk, hogy nagyobb mennyiségű, magasabb energiatartalmú takarmányt biztosítsunk számukra" - fűzte hozzá az állatkert szóvivője.

Mint mondta, az állatkertben a fűtési szezon korábban kezdődik, mint a családoknál a lakásokban, hiszen már a kezdeti hűvösebb napokon fűteni kell, a mackók ugyanis nem tudnak felvenni alkalmilag pulóvert. Hanga Zoltán azt is elmondta, hogy a fűtés környezetbarát az állatkertben.

"A 2012-ben befejeződött fűtés-korszerűsítési fejlesztési programnak köszönhetően olyan fűtési rendszerünk van, amely a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjét használja fel a fűtésre. Így fenntartható energiaforrásból tudjuk megoldani az állatházak fűtését, illetve a füstgázok kibocsátása is csökken ezen a módon" - hangsúlyozta Hanga Zoltán.

Hozzáfűzte: vannak olyan állatok, amelyek érzékenyek a hidegre, ilyenek például a kígyók, amelyek meg tudnak fázni. De az emberszabású majmoknál is oda kell figyelni erre. Õk az átmeneti időszakban, amikor nyitva az ajtó és még kimehetnének, már a belső fűtött állatházat használják. Így egy kissé "szobagorillákká" válnak, mert bár még bőven kimehetnének a szabadba, ők kényelmesebben érzik magukat a fűtött helyen.

"A Széchenyi Fürdő 2-es kútjának a vizét az 1930-as években bevezették a vízilovakhoz, tehát a vízilovak medencéjét akár termálvízzel is fel tudjuk tölteni, a szokásos városi vezetékes vízzel megfelelő arányban. Ez egyrészt kellemesen meleg, másrészt olyan oldott ásványi anyagokat tartalmaz, amely a vízilovak esetében is gyógyhatással bír." - mondta a Fővárosi Állat és Növénykert szóvivője.

Hanganyag: Fehér Anna Magda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást