eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Rendelet a pezsgőfürdők ellenőrzésére

A legionella baktériumok által okozott fertőzések csökkentése érdekében alkotott rendeletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez nemcsak a fürdőüzemeltetőket, hanem a kórházakat és minden olyan intézményt érint, amelyek pezsgőfürdőt üzemeltetnek. A rendelet három hónap múlva lép életbe, de az intézményeknek egy év türelmi időt adnak - mondta el az InfoRádiónak Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

"Nem csak a pezsgőmedencékről van szó, hanem minden olyan környezeti közegről, amely a legionella fertőzés szempontjából kockázatot jelenthet. A legionella olyan baktérium, amely leginkább épített környezetben szaporodik olyan helyeken, ahol meleg pangó víz van. Akkor jelent fertőzési kockázatot, ha apró vízcseppecskék keletkeznek, amelyek tartalmazzák ezt a baktériumot, mivel ezeket belélegezve meglehetősen súlyos betegség is kialakulhat, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladás is" - mondta el az InfoRádiónak az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

"A rendelet megalkotásának az volt a célja, hogy ezekben a kiemelten kockázatos közegekben megtörténjen a baktérium rendszeres vizsgálata, illetve a kockázat ellenőrzésének és csökkentésének megfelelő módjai is rögzítve legyenek" - tette hozzá Vargha Márta.

Utalt arra, hogy a legionellával kapcsolatban semmiféle korábbi hazai szabályozás nem létezett. Joggyakorlat, útmutatók voltak, de ezeket nem ismerte minden érdekelt fél és nem mindenütt volt bevezetve a helyes gyakorlat.

"A rendelet kórházak és a szállodák melegvíz-hálózatára vonatkozik, azon fürdőkre, amelyek hőmérséklete 30 foknál melegebb és vízcseppeket képeznek - tehát a pezsgőfürdőkre és élménymedencékre -, valamint a nedvesen fűtő tornyokra, ahol vízkipárolgás történik. Ezekre konkrét vizsgálati gyakoriságot ír elő a rendelet. Meghatározza emellett azokat a határértékeket, amelyek meghaladása esetén különböző beavatkozásokat kel tenniük az üzemeltetőknek" - mutatott rá Vargha Márta.

A rendelet három hónap múlva lép hatályba. Ezt követően is lesz egy év türelmi idő az előírások végrehajtására.

"Európában már nagyon sok helyen létezik ilyen szabályozás. A magyar nem szigorúbb, sőt, enyhébbnek mondható, mint a legtöbb európai rendelkezés" - jelezte a szakember.

Magyarországon évente körülbelül harminc legionella baktérium miatti megbetegedést észlelnek. Több száz fős járványok nem voltak Magyarországon, de előfordultak halálesetek is a legionellával összefüggésben - tette hozzá Vargha Márta.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×